Yöresel Yemekler
Karalahana Yemeği
Malzemeler: 1 kg karalahana, 1 bardak haşlanmış kuru fasulye, 1 bardak değdirmeden çekilmiş mısır, 1 büyük baş soğan, 2 kaşık mısır unu, 4 litre et suyu (arzuya göre), 1 çorba kaşığı tereyağı, tuz, acı biber.
Yapılışı: Lahanalar ayıklanır yıkanır ve incecik doğranır. İçine mısır unu kapatılarak karıştırılır. Bir tencereye soğanlar konup kavrulur. Soğanlar pembeleşince su konur, kaynatılır. Kaynayan suya doğranmış lahanalar konur ve pişmeye bırakılır. Biraz kaynayınca içine mısır kırması konur. Pişmeye yakın haşlanmış kuru fasulyeler konur. Pişince ateşten indirilir.
Etli Lahana Sarması
Malzemeler:1 kg. yağlı kıyma, 1/2 çay kaşığı karabiber ve kırmızıbiber, yarım çay bardağından biraz fazla pirinç, 1 kaşık salça, 2 Baş orta boy soğan, 1 adet domates, 1 diş sarımsak, 1 bağ maydanoz, yeterince tuz, 3 bağ lahana.
Yapılışı: Lahana ayıklanıp yıkandıktan sonra kaynayan suda damarları hafif ezilinceye kadar haşlanır. Süzgece alınıp soğutulur.
İçi: Soğanlar soyulup tıkanır, incecik doğranır, pirinç seçilip yıkanır. Bütün malzeme katılıp iyice karıştırılıp sarma şeklinde lahana ile iyice sarılır. Güveçte pişirilirse daha güzel olur. Sarma işlemi bitince içine salça, yağ kızdırılıp dökülür. Tuz ve su ilave edilerek pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Karalahana Diblesi
Malzemeler: 1 kg. karalahana, 2 su bardağı pirinç, 2 çorba kaşığı sıvı yağ. 4 adet orta baş soğan, 1 bardak su, tuz.
Yapılışı: Lahanalar güzelce yıkanır ve ayıklanır. İnce kıyılır. Pirinç ayıklanır ve yıkanır. Soğanlar incecik, pirincin içine doğranır. Bir tencereye bir kat lahana bir kat pirinç ve soğan koyulur. Üst kısmına lahana gelecek şekilde hazırlanır. Üzerine tuz serpilir. Hava çıkarmayacak şekilde kapatılır. Kapatılmadan bir bardak su ilave edilir. Orta hareketli bir ateş üzerinde pişirilir. İnmesine beş dakika kala karıştırılır. Ayrı bir yerde yağ kızdırılır. Dible bu yağın içine atılıp kavrulur. İstenirse domates de konulup kavrulabilir.
Karalahana Çorbası
Malzemeler: 1 kg. karalahana, 3 adet yaprak pırasa, 3 baş soğan, 1 bardak baldıran, 1 avuç mısır unu, tereyağı, tuz.
Yapılışı: Karalahana, pırasa, baldıran yaprakları iyice yıkanıp doğranır. Mısır unu ile güzelce harmanlanır. Kaynayan suyun içine bu harmanlanan karışım atılır. Pişmesine yakın yağı ile tuzu katılır. Pişince ateşten indirilir.
Karalahana Döşemesi
Malzemeler:1 kg. karalahana, 3 tane domates, 3 baş soğan 1 bardak mısır kırması, kırmızıbiber, tuz, tereyağı.
Yapılışı: Karalahanalar yıkanır ve haşlanır. Haşlanan lahanalar ince olmamak kaydıyla doğranır. Soğan ve yağ bir tencerede kavrulur. Domateslerde küp küp doğranır ve yağın içine katılır. Üzerine doğranan lahanalar ve mısır kırması koyulur. Malzemenin üstünü kapatacak kadar su konur. Kırmızıbiber ve tuzda ilave edilerek pişirilir.
Hamsi Izgara
Yapılışı: Hamsilar ayıklanır. Güzelce yıkanır. Kafi miktarda tuzlanır. Izgaraya tek tek dizilirler, kor üzerinde pişirilir. Salata ile sofraya alınır, üzerine limon sıkılır.
Hamsi Kızartması
Malzemeler: 1 kg. hamsi, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı mısır unu 1 limon, tuz
Yapılışı: Hamsiler ayıklanır ve iyice yıkanır tuzlanır. Tavaya biraz yağ konarak kızdırılır, una bulanan hamsiler tavaya tek sıra halinde dizilir. Pembe renkte kızardığı tahmin edilince hamsiler tavanın kapağı ile ters çevrilir. Alt yüzeyi de aynı şekilde kızartılır. Servis tabağına alınarak arzuya göre üzerine limonda sıkılır.
Hamsili Mısır Ekmeği
Malzemeler:1 kg mısır unu 1 kg hamsi 1 demet maydonoz 5-6 adet yeşil nane 2-3 sap pırasa tuz karabiber
Yapılışı: Önceden su ve maydanoz ile yoğurulmus hamurun içine kılçığı çıkarılmış hamsi, imcecik kıyılmış maydanoz ve ince kıyılmış pırasa nane, karabiber koyularak hepsi beraber karıştırılır. Ekmek pişirilen saç ateş üzerinde kızdırılır. Yağlanır ve unlanır. Un pembe renkte olunca hamurlar sacın üzerine avuçla beraber birkaç parça halinde konulur. Elle ekmeğe daire şekli verilir. Kalınlığı 2-3 cm olur. Ekmeğin alt kısmı kızarınca üst yüzeyi çevrilir. Bu yüzeyde kızarınca saçtan alınır. Eğer sac yoksa fırında olur.
Mısır Ekmeği
Yapılışı: Aynı usul ile pişirilir. Yalnız hamsi, maydanoz, pırasa, nane, karabiber yoktur bunun içinde.
Mısır Çorbası
Malzemeler: 1/2 kg sarı ve beyaz mısır, 1 Kese barbunya fasulye, 3 kg yoğurt
Yapılışı: Mısır ve fasulye ayıklanıp soğuk suyla ıslanır. Bir taşım kaynatılır, şişmeye bırakılır. Ertesi gün tuz ilave edilip pişirilir. Kıvamına genlince ateşten alınır. İyice karıştırılıp servis yapılır.
Mısır Dolması
Malzemeler: Mısır unu Maydanoz soğan karabiber, sade yağ, karalahana ve tuz
Yapılışı: Çekilmiş mısır unu yeterli ölçüde suyla tencerede karıştırılarak pişirilir. Suyunu çekmesi beklenir. İnce doğranmış soğan, karabiber, maydanoz ve tuz eklenerek karıştırılır. Yağın yarısı eritilip ilave edilir. Hazırlanan iç, ayıklanıp haşlanmış lahana yaprakları sarılır, tencereye dizilir. Üstüne yeterli kadar su konur ve hafif ateşte pişirilir. Ateşten indirilmeden önce kalan yağ kızdırılır ve üzerinde gezdirilir. İsteğe göre üzerine yoğurt konulabilir.
Turşu Kavurması
Malzemeler: 2 büyük yemek tabağı turşu 6 iri soğan 1, 5 bardağı zeytinyağı
Yapılışı: Turşular aksamdan tuzunun çıkması için suya koyulur. Sonra doğranır. Soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Süzgeçte süzdürülmüş turşular ilave edilir. Kısık ateşte yarım saat pişirildikten sonra servis yapılır.
Pazı(Pezik) Mıhlaması
Malzemeler: 1 kg. pazı 5 bas soğan, 4 yumurta, 2 çorba kasığı sıvı yağ tuz, karabiber, nane
Yapılışı: Pazılar güzelce yıkanır ve ayıklanır. Bir cm genişliğinde doğranır. Az su içinde, kaynamış suya konarak haşlanır. Süzgeçten süzülür. Avuç içinde sıkılarak suyu iyice alınır. Soğanlar ince doğranır. Yağla beraber pembeleşinceye kadar kavrulur. Pazıları da ilave olunarak karıştırılır. Tuz ve karabiber konur. Tekrar karıştırılır, üzerine yumurtalar tek tek kırılır. Ağzı kapatılır. Yumurtalar pişene kadar beklenir. Ateşten alınır.
Hoşmak
Malzemeler: 1 kg taze fasulye 2 bas soğan, 250 gr. barbunya fasulyesi 1 bardak mısır yarması veya bulgur 1 kaşık salça tereyağı tuz pul biber
Yapılışı: Barbunya fasulyeleri aksamdan ıslanır. Sabah ılık suda fırın fasulyeler 3-4saat bekletilir. Kara suyu çıkarılır. Tekrar haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür. Normal fasulye kırığı gibi doğranır. Tencereye yağ, soğan, salça konur. Kavrulduktan sonra içine fasulyeler atılır. Barbunya fasulyeleri de bu karışıma katılır. Üzeri kapanacak kadar su ilave edilir. Mısır kırması ve tuz konulur. Pişirilir.
Isırgan (Sırgan)
Malzemeler: 1 kg ısırgan 5-6 diş sarımsak 1 bardak mısır unu, yarım kilo sut, , 1 cay bardağı beyaz un nane, pazı, hoşuran, yavşu
Yapılışı: Bir tencereye su konulup kaynatılır. Su kaynarken nane, ısırgan pazı hoşuran, yavşu iyice yıkanır. Kaynayan suyun içersine atılır. İyice haşlanır. Haşlanan bu malzeme ısırgan kepçesiyle iyice ezilir. Ezerken içine yavaş yavaş süt konur. Mısır unu ile beyaz un da yavaş yavaş ve ezilerek konur. Muhallebi kıvamına gelince ye kadar ezmeye devam edilir. Sarımsak ve tuzu da ilave edilir. Biraz daha piştikten sonra ocaktan alınır.
Kabaklı Fasülyeli Çorba
Malzemeleri:1 kg domal(barbunya) 1 dilim kara kabak, tuz, kırmızıbiber tere yağ
Yapılışı: Barbunyaların içi ayrılır; fakat birkaç tane de kabuklu olarak körpesinden ayrılır. İlk önce tere yağ eritilir. Tane barbunyalar ve taze barbunyalar yağın içine konup üzerini kapatacak kadar su ile birlikte pişirilir. Kabaklar ince küpler halinde doğranır ve pişmekte olan fasulyenin içine konur. Pişince ocaktan indirilir. Acı ile servis yapılır.
Süt Kabağı
Malzemeler: 1 ufak kara kabak 1 kg süt 1 kg seker
Yapılışı: Kara kabak kabuğundan soyulur, küp küp doğranır, yıkanır ve bir tencereye konulur. Su ile haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür. Eğer tatsızsa sekerde ilave edile bilir.
Galdirik Kızartması
Yapılışı: Galdirikler yıkanır, haşlanır, süzülür. Süzüldükten sonra mısır unu ile karıştırılır. Kızgın tavada alt üst yaparak kızartılır. Üzerine arzu edilirse yumurta kırılır.
Avuz
Malzemeleri: Avuz sütü, şeker, avuz sütü: inek yavruladığı zaman 3 gün avuz sütü verir.
Yapılışı: Bir tencereye süt konur. Büyük bir tencereye de su konur. Süt dolu tencere bu su dolu tencerenin içine yerleştirilir. Süt bu suyun buharında pişer. Bu pişen süt soğutulur. Soğuyunca peynir kıvamına gelen avuz kesilerek servise sunulur.
Armut Haşlama
Yapılışı: Sert armutlar tencereye konur. Üstünü kapatacak kadar suda konur. Haşlandıktan sonra suyu süzülür. Armutların kabukları soyularak hazır hale gelir.