Yönetmelikler
GÖRELE
BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı, Yazı İşleri Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Bu Yönetmelik, Yazı İşleri Müdürlüğündeki personelin görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3- Görele Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğüne ait bu yönetmelik; 5393 sayılı Belediye Kanunun 15/ b hükümlerine istinaden hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- Bu yönetmelikte geçen:
- Belediye: Görele Belediyesini,
- Başkanlık: Görele Belediye Başkanlığı’nı,
- Encümen: Görele Belediye Encümenin
- Meclis: Görele Belediye Meclisini,
- Müdürlük: Yazı İşleri Müdürlüğünü,
- Müdür: Yazı İşleri Müdürünü,
- Personel: Yazı İşleri Müdürlüğü Personelini
- Yönetmelik: Yazı İşleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliğini ifade
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat ve Bağlılık
Teşkilat
MADDE 5- Yazı İşleri Müdürlüğünün Personel yapısı aşağıda belirtilen şekildedir.
- Müdür
- Memurlar
- Diğer personel
Bağlılık
MADDE 6- Yazı İşleri Müdürlüğü Belediye Başkanı tarafından görevlendiren Başkan Yardımcısına bağlıdır. Başkan, bu görevi bizzat veya görevlendireceği kişi eliyle yürütür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluk
Müdürlüğün görevleri
MADDE 7 – Yazı işleri Müdürlüğünün görevleri;
- Yazı İşleri Müdürlüğü 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun Maddesi gereğince Başkan Yardımcısı kanalı ile Belediye Başkanına bağlı olarak çalışan bir birimdir.
- Yazı İşleri Müdürlüğü, evrak akışının düzenlenmesi ve arşivlenmesi, meclis ve encümen kararlarının alınması, iş ve işlemlerini geçerli mevzuat hükümlerine göre yürütmekle görevlidir.
- 5393 sayılı yasanın Belediye Meclisine yüklediği sorumlulukların yerine getirilmesinde koordinasyon görevi yapar, Meclis toplantılarını süresi içerisinde ilan edilmesini sağlar, Meclis toplantı tutanaklarını tutar, gündemdeki dosyaları kayıt defterine işler, toplantıları kayda alır, kayıtların kaset çözümlemesini yapar ve arşivler. Meclis Kararlarının yazılımını sağlar, ilgili mercilerin onayını aldıktan sonra karar asıllarını ilgili birimlere intikalini sağlar ve birer nüshasını arşivler. Karar Özetlerini ilgili birimlere ulaştırır. Meclis kararları ve gündemini internetteyayınlatır.
- 5393 Sayılı yasanın 33. Maddesine istinaden Belediye Başkanı tarafından Encümen üyesi olarak görevlendirilen Yazı İşleri Müdürü, mahiyetinde çalışan elemanlar aracılığı ile encümenin çalışma koşullarını ve karar alınmasını ve uygulanmasını sağlar. Encümen kayıt defterine karar numarası vererek alınan kararları kayıt yapar. İlgili onaylardan sonra karar suretlerini teklifin geldiği birimlere ulaştırır. Karar asıllarını sırasına göre dosyalar ve arşivler.
- Yazı İşleri Müdürlüğü Belediyeye gelen tüm evrak ve belgeleri, postaları zimmetle teslim alır. Konularına göre evrak ve belgelerin ayırımını ve kaydını yaparak imza işlemlerini tamamladıktan sonra ilgili birimlere zimmetli olarak ulaştırılmasını, aynı şekilde tüm birimlerden gelen evrakların da gerekli yerlere sevkiyatını belirli bir düzen içerisinde sağlar.
- Evlendirme memurluğu vasıtasıyla nikâh işlemlerinin yürütülmesini sağlar. Cimer işlemlerini yürütür.
- Amirlerince kanun, tüzük, yönetmelik, genel emirler ve mevzuatlara uygun olarak verilecek her türlü
görevi zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirir.
- Kurumda çalışan memur ve sözleşmeli memurların kadro, derece ve kademe işlemleri, özlük hakları ve sicil kayıtları ile kurumun norm kadro işlemlerini yürütür.
Müdürlük yetkisi
MADDE 8- Yazı İşleri Müdürlüğü bu yönetmelikte sayılan görevleri ve 5393 sayılı Belediye Kanununa dayanarak Belediye Başkanınca kendisine verilen tüm görevleri kanunlar çerçevesinde yapmaya yetkilidir.
Müdürlüğün sorumluluğu
MADDE 9 – Yazı İşleri Müdürlüğü Belediye Başkanınca verilen ve bu yönetmelikte tarif edilen görevler ile ilgili yasalarda belirtilen görevleri gereken özen ve çabuklukla yapmak ve yürütmekle sorumludur.
Müdürün görev, yetki ve sorumluluğu
MADDE 10 – Yazı İşleri Müdürlüğünü Başkanlık Makamına karşı temsil eder.
- Müdürlüğün yönetiminde tam yetkili kişidir. Müdürlüğün her türlü çalışmalarını düzenler.
- Yazı İşleri Müdürlüğünün Harcama Yetkilisi ve Müdürlük personelinin disiplin
- Müdürlük personelinin izin planlarını yapar, izinlerinin kullanımını sağlar, rapor, doğum, ölüm ve konularda yazışmaları takip ve kontrol eder.
- Yazı İşleri Müdürlüğü ile diğer Müdürlükler arasında koordinasyonu sağlar.
- Dış ve iç birimlerden gelen-giden gizli dereceli evrakların, gizli evrak defterine kaydını yaparak yerine ulaşmasını sağlar.
- Başkanlığa bağlı birimlerden; Belediye Meclisine ve Encümeninde görüşülmesi için sevkli gelen evraklarla Başkanlık adına meclis ve encümen gündemlerinin hazırlanmasını sağlar.
- Yasalarla verilen her türlü ek görevi
- Yazı İşleri Müdürlüğü yukarıda sayılan görevleri ve 5393 Sayılı Kanuna dayanarak Belediye Başkanlığınca kendisine verilen tüm görevleri kanunlar çerçevesinde yapmaya yetkilidir.
- Başkanlığa gelen yazı ve belgelerin ilgililere dağıtımını gerçekleştirir.
- İşleri organize eder, personelin belirlenen ölçülerde çalışmasını ve yapılan görev bölümünün işleyişini sağlar, meydana gelen aksaklıkları Başkan yardımcısına veya Başkana bildirir.
- Başkan yardımcısı veya Başkan tarafından verilen görevlerin yerine getirilmesini takip eder ve Başkan yardımcısı veya Başkana bildirir.
- Bürodaki tüm iş ve işlemlerin (meclis ve encümen kalemi, evlendirme, ilan ve evrak kayıt memurlarının görevlerinin) sağlıklı yürümesinden Başkan Yardımcısı ve Belediye Başkanı karşı
- Yapılan tüm yazışmalarda Başkan Yardımcısının paraf ve onayını alır.
- Büronun temizlik, düzen ve çalışma huzurunu sağlar, olumsuzlukları
- Encümen toplantısına Belediye Kanunun 33.maddesi gereğince Belediye Başkanının görevlendirme yazısı ile encümenin memur üyesi olarak toplantıya katılır.
Belediye Meclis Kaleminin görev ve sorumlukları
MADDE 11- Belediye meclis Kalemi,
- Meclis Toplantı tarihini, Belediye Başkanı tarafından belirlenen gündem maddelerini, toplantı günü ve saatini Belediye Kanunun 21. maddeleri gereğince en az 3 gün önceden kamuoyuna duyurulmasını, Zabıta Personeli marifetiyle ve telefon aracılığı ile Meclis Üyelerine ulaşmasını, Meclis Gündeminin Belediye İlan panosunda ilan edilmesini sağlar.
- Kararı çıkan tekliflerin ve önerilerin numaralandırma işlemlerinden sonra yazımını yapar, toplantı tutanakları ile birlikte Başkanlık Divanın’ daki üyelere imzalatır. İlgili müdürlüklere karar suretlerini zimmetle gönderir. İki karar aslını Kaymakamlığa gönderir. Onaylanan karar asıllarını düzenli ve sırasıyla arşive alır. Toplantıda görüşülen konuları meclis toplantısı esnasında kayda alır. Toplantı sonrasında kayıtları deşifre eder, tutanak haline getirir ve sırasıyla arşive alır.
- Meclis Üyeleri devamlılık cetvelini
- Meclis üyelerinin huzur hakkı ücretlerinin ödenmesi için bir üst yazı ile birlikte İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne sevkinin yapılmasını kontrol eder.
- Yazı İşleri Müdürü’nün kendilerine tevdi ettiği görevleri tam ve noksansız olarak zamanında
yapmakla sorumludur.
Belediye Encümen Kaleminin görev ve sorumlukları
MADDE 12- Belediye encümen kalemi,
- Belediye Encümeni 5393 Sayılı Kanunun maddesinde belirtilen üyeleri ile aynı kanunun
35.maddesi gereği Önceden belirlenen gün ve saatte toplanır.
- Belediye Başkanı tarafından Belediye Encümenine havale edilen dosyalar doğrultusunda gündem hazırlar.
- Encümende görüşülen tekliflerin geldiği şekliyle veya encümen görüşü doğrultusunda kararları yazıp,
gereği için zimmet karşılığı ilgili müdürlüklere verilir.
- Encümen karar asıllarının encümen üyelerine imzalatılması, kararda muhalif olanların gerekçelerini yazmaları sağlanır.
- Encümen toplantısında alınan kararlar sırası ile encümen defterine kayıt
- Encümen karar asıllarını dosyalar, arşivlenmesini sağlar.
- Encümen üyelerinin huzur hakkı ücretlerinin ödenmesi için bir üst yazı ile birlikte İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne şevkinin yapılmasını kontrol eder.
- Yazı İşleri Müdürü’nün kendilerine tevdi ettiği görevleri tam ve noksansız olarak zamanında
yapmakla sorumludur.
Evrak kayıt Memurunun görev ve sorumlukları
MADDE 13- Evrak kayıt memuru,
- e-belediye bilgi sistemi ve diğer mutad kayıt gereçlerini kullanarak Gelen ve giden evrakların, dosyaların ve diğer belgelerin kayıt, havale, zimmet ve dosyalama işlemlerini önceliklerine göre sıraya koyup kaydını yapar ve yürütür. Demirbaşa kayıtlı eşyaları korur, yılsonu sayımını yapar. İşlemi biten Müdürlük evraklarının ilgili mevzuatına uygun olarak arşivlemesini yapar.
- Birimlerden gelip resmi kurumlara veya şahıslara giden evrakları elektronik ortamdan, kurumsal e- posta (kep), zimmetle veya posta ile gönderir ve Belediyeye ait evrakları yine zimmetle teslim alır.
- Yazı İşleri Müdürü’nün kendilerine tevdi ettiği görevleri tam ve noksansız olarak zamanında
yapmakla sorumludur.
Evlendirme Memurunun görev ve sorumlukları
MADDE 14- Evlendirme memuru,
- 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, Evlendirme Yönetmeliği, ilgili genelgeler çerçevesinde nikâh iş ve işlemlerini yapmak.
- Resmi Nikâh kıymak isteyen adayların başvurularının kabul edilmesi,
- Nikâh işlemleri için gerekli olan kıymetli evrakların, Mal Müdürlüğünden alınması, Resmi Evrak Defterine seri numarasına göre kaydının yapılması,
- Başvuru sahiplerinin müracaat evraklarının kabul edilmesi, kanunlara ve yönetmeliklere uygunluğunun denetlenmesi, inceleme sırasında evlenmelerine yasal engel bulunmayan müracaat sahiplerinin taleplerinin kabul edilmesi, nikâh akdinin gerçekleşeceği tarihin
- Yapılan tüm nikâh akitlerini nüfus kütüğüne işlenmesi için Nüfus Müdürlüğüne gönderilmesi.
- Evlilik işlemleri kabul edilen ve nikâhları ilçe sınırları dışında kıydırmak isteyen çiftlere izinname hazırlanması.
- Nikâh işlemleri için istenen evraklar, Görele Belediye Başkanlığının Resmi İnternet Sayfasında yayımlanır ve ilgilenenlerin bilgilendirilmesi sağlanır.
- Nikâh İşlemleri ile ilgili tüm evrakların arşivlemesinin yapılması.
- Evlendirme Yönetmeliği’nin 9.maddesi gereği İl Merkezinde Belediye Başkanı ve görevlendireceği Memur Belediye hudutları dahilinde bu yetkiyi kullanabilir. Belediye Başkanı bu yetkiyi kullanmakta her zaman özgürdür.
- Evlendirme Memuru bu görevinden dolayı Belediye Başkanı ve İl Nüfus Müdürüne karsı
sorumludur.
- Yazı İşleri Müdürü’nün kendilerine tevdi ettiği görevleri tam ve noksansız olarak zamanında
yapmakla sorumludur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görev ve Hizmetlerin İcrası
Görevin alınması
MADDE 15- Müdürlüğün tüm elemanlarına verilen belgeler, dosyalar ve tüm işler zimmet defterine
kaydedilerek ilgilisine verilir.
Görevin planlanması
MADDE 16- Yazı İşleri Müdürlüğündeki iş ve işlemler Müdür tarafından düzenlenen plan dahilinde
yürütülür.
Görevin yürütülmesi
MADDE 17- Müdürlükte görevli tüm personel, kendilerine verilen görevleri yasa ve yönetmelikler
doğrultusunda gereken özen ve süratle yapmak zorundadır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İşbirliği ve Koordinasyon
Müdürlük birimleri arasında işbirliği
MADDE 18- Müdürlük dahilinde çalışanlar arasındaki işbirliği ve koordinasyon, Müdür tarafından sağlanır.
Müdürlüğe gelen tüm evraklar toplanıp konularına göre dosyalandıktan sonra müdüre iletilir. Müdür,
evrakları gereği için ilgili personele tevzi eder.
Bu Yönetmelikte adı geçen görevlilerin ölüm hariç her hangi bir nedenle görevlerinden ayrılmaları durumunda görevleri gereği yanlarında bulunan her türlü dosya, yazı ve belgeler ile zimmeti altında bulunan eşyaları bir çizelgeye bağlı olarak yeni görevliye devir teslimini yapmaları zorunludur. Devir- teslim yapılmadan görevden ayrılma işlemleri yapılmaz.
Çalışanın ölümü halinde, kendisine verilen yazı, belge ve diğer eşyalar birim amirinin hazırlayacağı bir
tutanakla yeni görevliye teslim edilir.
Diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon
MADDE 19- Müdürlükler arası yazışmalar Müdür’ ün imzası ile yürütülür.
- Müdürlüğün, Belediye dışı özel ve tüzel kişiler, Valilik, Kaymakamlık, Kamu Kurum ve Kuruluşları ve diğer şahıslarla ilgili gerekli görülen yazışmalar; Memur, Müdür ve Başkan Yardımcısının parafı ve Belediye Başkanının imzası ile yürütülür.
ALTINCI BÖLÜM
Evraklarla İlgili İşlemler ve Arşivleme
Gelen- giden evrakla ilgili yapılacak işlem
MADDE 20- Müdürlüğe gelen evrakın öncelikle e-belediye bilgi sistemi üzerinden elektronik ortamda kaydı yapılır. Kaydı gerçekleşen evrak, müdür tarafından ilgili personele havale edilir. Personel evrakın gereğini zamanında ve noksansız yapmakla yükümlüdür.
- Evraklar ilgili personele mahiyetine göre elektronik ortamda ya da zimmetle ve imza karşılığı dağıtılır. Gelen ve giden evraklar ilgili kayıt defterlerine sayılarına göre işlenir, Belediye Başkanının veya görevlendireceği Başkan Yardımcısının onayına sunulduktan sonra yine zimmetle ilgili Müdürlüğe teslim edilir. Müdürlükler arası havale ve kayıt işlemleri zimmet defterine yapılır.
Arşivleme ve dosyalama
MADDE 21- Müdürlüklerde yapılan tüm yazışmaların birer sureti konularına göre tasnif edilerek ayrı klasörlerde saklanır.
- İşlemi biten evraklar arşive kaldırılır.
- Müdürlükte yapılan tüm yazışmaların birer sureti konularına göre ayrı ayrı klasörlerde saklanır.
- Dosyalama İşlemleri;
- Genel Gelen Evrak Defteri,
- Dilekçe Defteri,
- Genel Giden Evrak Kayıt Defteri,
- Yazı İşleri Müdürlüğü Gelen – Giden Evrak Defteri,
- Meclis Karar Defteri,
- Encümen Karar Defteri,
- Zimmet Defterleri,
- Meclis Kararları Dosyası,
- Encümen Kararları Dosyası
YEDİNCİ BÖLÜM
Denetim, personel disiplin hükümleri
Denetim
MADDE 22- Yazı İşleri Müdürü tüm personelini her zaman denetleme yetkisine sahiptir. Yazı İşleri Müdürü
1.Disiplin Amiri olarak disiplin mevzuatı doğrultusunda işlemleri yürütür.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Uygulama Usul Ve Esaslar, Ortak Hükümler, Yürürlük Ve Yürütme
Uygulama Usul ve Esaslar
MADDE 23- Yazı İşleri Müdürlüğü kendisine verilen görevleri; 5393 Sayılı Belediye Kanununun, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu ve Yazı İşleri Müdürlüğü, görev, yetki ve sorumluluk yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yürütür.
Ortak Hükümler
MADDE 24- Yazı İşleri Müdürlüğünde çalışan tüm personel;
- Tetkik işlemlerini, göreve gidecekleri yerleri, yaptıkları veya yapacakları işleri gizli tutar. Bu konuda yetkili ve ilgililerden başkasına açıklamada bulunamaz.
- Irk, sınıf ve unvan farkı gözetmeden her vatandaşa hizmet sağlanır.
- Müdürlüğü ilgilendiren çeşitli hizmetlerin uyumlu ve düzenle yürütülmesi, personel arasındaki düzenin sağlanması için herkes gayret ve çaba gösterir, olumsuz bir durumda konu Müdüre yansıtılır. Müdür bu konuda gerekli önlemleri alır.
- Belediye Hizmetlerin de; Hesap verilebilirlik ilkesine uygun, uygulamalarda adaletli olmaya,
kaynakların kullanımında etkili ve verimli olmaya çalışır.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 25- İşbu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki ilgili mevzuat bükümlerine uyulur.
Yürürlük
MADDE 26- Bu yönetmelik Belediye Meclisinin kabulü tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 27- Bu yönetmelik hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.
T.C.
GÖRELE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1)Bu Yönetmeliğin amacı; Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2- (1)Bu Yönetmelik, 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 832 sayılı kanun, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ve 22.04.2006 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar’a dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1)Bu Yönetmelikte geçen;
- Başkan: Görele Belediye Başkanı’nı,
- Belediye: Görele Belediyesini,
- Harcama Birimi: Görele Belediyesi bütçesinde ödenek tahsis edilen ve/veya harcama yetkisi bulunan birimleri,
- Müdür: Mali Hizmetler Müdürü’nü ifade
- Servis: Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne doğrudan bağlı alt birimleri,
- Üst yönetici: Görele Belediye Başkanını,
- Üst yönetim: Görele Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcılarını, İfade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Mali Hizmetler Müdürlüğü ve Alt Birimlerinin Görevleri Mali Hizmetler Müdürlüğünün görevleri
MADDE 4- (1)Aşağıda belirtilen görevler, Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından yürütülür:
- 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği, Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği, İhale Kanununun, 5393 sayılı Belediye Kanunu, Belediye Gelirleri Kanunu ve Sayıştay Kanunu hükümlerinin, her
yıl çıkarılan Devlet Bütçe Kanunlarının ve diğer ilgili mevzuatın belediye iş ve işlemlerinde uygulanmasını sağlamak.
- Belediye gider bütçesindeki ödeneklerle ilgili harcamaların kanunlara uygun olarak
yapılmasını sağlamak.
- İzleyen iki yılın bütçe tahminlerini de içeren belediye bütçesini, stratejik plan ve yıllık performans programına uygun olarak hazırlamak ve belediye faaliyetlerinin bunlara uygunluğunu izlemek ve değerlendirmek.
- Mevzuatı uyarınca belirlenecek bütçe ilke ve esasları çerçevesinde, ayrıntılı harcama programı hazırlamak ve hizmet gereksinimleri dikkate alınarak ödeneğin ilgili birimlere gönderilmesini sağlamak.
- Bütçe kayıtlarını tutmak, bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin verileri toplamak, değerlendirmek ve bütçe kesin hesabı ile mali istatistikleri hazırlamak.
- Muhasebe hizmetlerini yürütmek, mali tablolarını hazırlamak ve gerekli kayıtları
- Bankalar nezdindeki hesap ekstrelerinin kontrolünü sağlamak. Banka hesap ekstreleri mutabakat ve kontrol işlemlerinin yapılmasını sağlamak.
- Belediyenin mülkiyetinde veya kullanımında bulunan taşınırlar ve taşınmazlara ilişkin
icmal cetvellerini düzenlemek.
- Harcama birimleri arasında mali yönetim ve kontrol alanında koordinasyon sağlamak.
- Mali kanunlar ve ilgili diğer mevzuatın uygulanması konusunda üst yönetime ve birim
müdürlerine gerekli bilgileri sağlamak ve danışmanlık yapmak.
- İhale teminatlarını alıp gerektiğinde iade işlemlerini
- Her türlü kesinti, fatura ödemeleri ve vergilerin yasal süresinde ilgili kurumlara ödenmesini
sağlamak.
- Bütçe harcama kalemleri arasında aktarma kararlarını yerine
- Ön mali kontrol faaliyetlerini yürütmek
- Bütçeyi Kanun ve Yönetmeliklere uygun olarak hazırlamak.
- Yürürlüğe giren bütçenin sene içinde uygulamasını takip etmek ve bütçe uygulama
sonuçlarını raporlamak.
- Yatırım programlarına göre alınan kredilerin finansmanlarını
- Kredi işlemlerini takip Belediyenin iç ve dış borçlarının takip edilmesini sağlamak
- Belediyenin gelir ve giderleri ile ilgili muhasebe işlemlerini yapmak, mali tablolarını hazırlamak ve gerekli kayıtları tutmak.
- Yapılacak ödemelerin yapılıp yapılmadığını incelemek, onaylamak ve yasa dışı ödemeleri
engellemek.
- Özel hizmet, yan ödeme ve diğer tazminatların Vilayet ve İçişleri Bakanlığı’ndan vizesini
- Fonlara katılma paylar ile kanuni payların tahakkuklarını
- Belediyenin mali iş ve işlemlerini diğer idareler nezdinde yürütmek ve sonuçlandırmak.
- Ayrıntılı harcama ve finansman programlarını hazırlamak.
- Belediyenin her türlü muhasebe hizmetlerini yürütmek
- Bütçe kesin hesabı ve yönetim dönemi hesabını hazırlamak ve Sayıştay’a göndermek
- Mali yönetim dönemine ilişkin icmal cetvellerini ve Mali istatistikleri ve Aylık hesapları hazırlamak
- Bütçe ödenekleri ile ilgili gerekli defter ve kayıtları tutmak
- Ayrıntılı harcama veya finansman programlarını hazırlamak ve uygulanmasına nezaret etmek
- Yürütülen görevlerle ilgili istatistiki bilgiler hazırlamak ve ilgililere
- Kesin hesap ve yönetim hesabıyla ilgili cetvelleri düzenlemek.
- Tahakkuka bağlanmış her türlü giderin mevzuata uygunluğunu araştırmak, uygun
olmayanların tamamlanmasını temin etmek
- Belediyenin satın aldığı her türlü hizmet mal menkul ve gayri menkullerin ödemelerinin, istimlak ödemelerinin, personel ödemelerinin, kanuni payların ilgili kurumlara ödemelerin (Emekli Sandığı, SSK gibi), dış borç ve kredi ödemelerinin ve tahakkuka bağlanmış her türlü giderin mevzuata uygunluğu araştırıldıktan sonra nakden, hesaben ve mahsuben ödenmesini sağlamak
- Avans ve kredi mahiyetinde ödeme işlemlerini yapmak, avans ve kredi işlemlerini yürütmek
- Belediyenin iç ve dış borçlarını izlemek, ilgili işlemleri yürütmek, vadesiz faiz, taksit ve
anapara ödemelerinin yapılmasını sağlamak.
- İhale ve vergi teminatlarının kaydedilmesi ve geri ödenmesini sağlamak
- Memur ve işçi aylıkları bordrolarını hazırlamak, tam ve eksiksiz olarak ödenmesini
sağlamak,
- Fazla, çalışma ücretleri, doğum yardımı ve benzerlerini tam olarak eksiksiz ödenmesini
sağlamak,
- Maaş ve ücret tahakkukları ile gerekli kesintilere ait işlemlerin tam ve eksiksiz yapılmasını sağlamak,
- Görev alanı içine giren mevzuatın gerektiği diğer görevleri yürütmek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Müdürlük Yöneticilerinin Görev, yetki ve Sorumlulukları Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün görev ve yetkileri
MADDE 9- (1)Mali Hizmetler Müdürü,
- Birimi yönetir, görev dağılımını yapar ve servisler arasındaki koordinasyonu sağlar.
- Birimin yazışmalarını yürütür, görev alanı kapsamında, belediyenin diğer idareler
nezdindeki iş ve işlemlerini izler ve sonuçlandırılmasını sağlar.
- Stratejik planın hazırlanması için gerekli olan bilgi ve belgeleri hazırlar.
- Birim performans programını hazırlar.
- Hizmetlerin şeffaf, planlı, belediyenin stratejik amaçlarına ve mevzuata uygun bir şekilde
yürütülmesi için gerekli önlemleri alır.
- İç ve dış denetim sırasında denetçilere bilgi, belge ve kolaylıklar sağlar.
- Birim faaliyetlerinin periyodik olarak raporlanmasını sağlar.
- Harcama yetkilisi olarak, her yıl, iş ve işlemlerinin amaçlara, iyi malî yönetim ilkelerine, kontrol düzenlemelerine ve mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini içeren iç kontrol güvence beyanını düzenler ve birim faaliyet raporlarına ekler.
- Birimiyle ilgili toplantılara katılır, birim içinde düzenli ve planlı toplantılar yapılmasını sağlar.
- Görevlerini yerine getirirken birim içi ve diğer birimlerle işbirliği ve uyum içinde
çalışılmasını sağlar.
- Yeterli sayı ve nitelikte personel istihdamını, personelin eğitimini ve yetiştirilmelerini sağlayacak çalışmalar yapar.
- Astlarının performansını periyodik olarak değerlendirir; biriminde moral, motivasyon ve
performansı artırıcı çalışmalar yapar.
- İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına bağlı olarak çalışılmasını sağlar.
- Üst yönetim tarafından verilecek benzer nitelikteki diğer görevleri yerine
Mali Hizmetler Müdürü’nün sorumlulukları
MADDE 10- (1)Mali Hizmetler Müdürü, birim görevlerinin yerinde ve zamanında yerine
getirilmesinden üst yönetime karşı sorumludur.
Müdür;
- Görev ve yetkileri çerçevesinde idari-mali karar ve işlemlerin etkili, süratli, verimli ve
doğru yürütülmesinden sorumludur.
- Stratejik plan ve performans programındaki hedeflerin gerçekleşmesinden
- Birimi ile ilgili işlemleri yerine getirirken; kurumun genel ilkelerine, kurallarına ve
mevzuata göre çalışılmasından sorumludur.
- Kendine bağlı personelinin performansını periyodik olarak değerlendirip moral, motivasyon ve performans arttırıcı çalışmalar yapar.
- Servisin iş ve işlemlerini şeffaf, planlı, birimin stratejik hedeflerine, performans programına
ve mevzuata uygun bir şekilde yürütür.
- Servis çalışanlarının eğitim ihtiyacını belirler ve üstüne
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün İş ve İşlemleri Ön mali kontrol işlemlerinin yapılışı
MADDE 13- (1)5018 sayılı Kanun’un 5436 sayılı Kanunla değişik 58 inci maddesi uyarınca ön mali kontrol görevi harcama birimleri ve Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapılır. Ön
mali kontrol süreci mali karar ve işlemlerinin hazırlanması, yüklenmeye girişilmesi, iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi ve belgelendirilmesinden oluşur.
- Ön mali kontrol işlemleri, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan İç Kontrol ve Ön Mali
Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.
- Belediye üst yönetimi, gerek duyulması halinde, Maliye Bakanlığı’nca belirlenen mali karar ve işlemlerin dışında kalan mali karar ve işlemler de aynı usul ve esaslar çerçevesinde Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne kontrol ettirebilir. Belediyece görev alanları çerçevesinde, ön mali kontrole ilişkin olarak yapılan düzenlemeler üst yöneticinin onayıyla yürürlüğe konulur. Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapılan ön mali kontrolün sonucu, ilgili harcama birimine gerekçeli bir yazıyla Ön mali kontrol görüş yazısının ilgili mali işleme ilişkin dosyada muhafaza edilmesi ve bir örneğinin de ödeme emri belgesine eklenmesi zorunludur. Mali Hizmetler Müdürlüğü’nce ön mali kontrol sonucunda uygun görüş verilmediği halde harcama yetkilileri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin kayıtları tutulur ve aylık dönemler itibariyle üst yöneticiye bildirilir. Söz konusu kayıtlar iç ve dış denetim sırasında denetçilere de sunulur.
Bütçe işlemlerinin gerçekleştirilmesi
MADDE 14- (1)Bütçe işlemleri, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne göre, harcama birimleriyle koordinasyon sağlanarak Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir, kayıtları tutulur ve izlenir.
(2)Bütçe kayıt ve işlemleri, Mali Hizmetler Müdürü veya yetki verdiği personelin onayıyla gerçekleştirilir ve idarenin tüm harcama birimlerine açık tutulur.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Diğer Hükümler
Çalışmalarda işbirliği ve uyum
MADDE 15- (1)Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün faaliyet ve çalışmalarını değerlendirmek ve gerekli önlemleri almak amacıyla, Mali Hizmetler Müdürünün başkanlığında servis sorumlularının katılımı ile ayda bir defadan az olmamak üzere, tutanaklı, düzenli toplantılar yapılır. Bu toplantılarda, Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün faaliyetleri ve gerçekleştirilen işlemler, sorunlar, görüş ve öneriler değerlendirilerek bilgi paylaşımı, işbirliği ve uyum sağlanır.
Mali Hizmetler Müdürlüğü’nde kullanılacak defter, kayıt ve belgeler
MADDE 16- (1)Mali Hizmetler Müdürlüğü’nde kullanılacak defter, kayıt ve belgeler, aynı bilgileri içerecek şekilde elektronik ortamda da düzenlenebilir. Bu şekilde düzenlenecek defter, kayıt ve belgeler, gerektiğinde çıktıları alınarak sayfa numarası verilmek ve yetkililerince imzalanmak suretiyle konularına göre açılacak dosyalarda muhafaza edilir.
Evrak kayıt sistemi ve yazışmalar
MADDE 17- (1)Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne gelen ve giden her evrak bekletilmeksizin kayda alınarak gelen ve giden evrak defterinde izlenir. Yazışmalar sınıflandırılarak standart dosya planına göre dosyalanır ve arşiv sistemine göre korunur.
Yürürlük
MADDE 18- (1)Bu Yönetmeliğe ilişkin Görele Belediyesi Meclis Kararının kesinleşmesiyle yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19- (1)Bu Yönetmelik hükümlerini Görele Belediye Başkanı yürütür.
T.C.
GÖRELE BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
AMAÇ:
MADDE 1: Bu yönetmeliğin amacı 5393 sayılı Belediye Kanununun 48 ve 49. maddeleri gereğince Fen İşleri Müdürlüğü’nün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
KAPSAM:
MADDE 2: Bu yönetmelik, Görele Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğünün görev, yetki ve sorumlulukları ile görevli tüm personelin çalışma esaslarını kapsar.
HUKUKİ DAYANAK:
MADDE 3: Fen İşleri Müdürlüğüne ait bu yönetmelik; 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5018 sayılı
Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
TANIMLAR:
MADDE 4: Bu yönetmelikte yer alan deyimler; Belediye : Görele Belediyesini,
Başkan : Görele Belediye Başkanını,
Başkan Yardımcısı : Görele Belediye Başkan Yardımcısını,
Müdür : Fen İşleri Müdürlüğünü,
Personel : Müdürlüğe bağlı birimlerde hizmet veren tüm teknik elemanları, memur, daimi ve sözleşmeli işçiyi ifade eder.
İKİNCİBÖLÜM
Teşkilat ve Bağlılık
TEŞKİLAT:
MADDE 5- Fen İşleri Müdürlüğü’nün personel yapısı aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:
- Müdür
- Teknik personel
- Sözleşmeli personel
- Daimi işçi
- Diğer personel
Fen İşleri Müdürlüğünün teşkilat yapısı aşağıdaki gibidir:
- Fen İşleri Müdürü
- Kademe Birimi
- Yapım İşleri Birimi
- Park Bahçe Birimi
- Büro Sekretaryası ve Evrak Kayıt
Yukarıda belirtilen personeller müdürlüğe bağlı olarak görev yaparlar. Görevlerin, müdürlüğün direktifleri doğrultusunda yürütülmesini sağlarlar. Müdürlüğe karşı sorumludurlar.
BAĞLILIK:
MADDE 6: Fen İşleri Müdürlüğü, Belediye Başkanına veya görevlendireceği Başkan Yardımcısına bağlıdır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluk
FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ:
MADDE 7: Belediye sınırları içerisinde yasa ve yönetmeliklerle tanımlanan bayındırlık hizmetlerini sunmaktır. Bu kapsamda;
- İmar planlarındaki yol, bulvar, cadde, meydan, yaya yolları, her türlü alt ve üst yapıların plan şartlarına uygun şekilde yatırım programına alarak yapılmasını temin etmek, planlardaki eksiklik ve hataların tespiti halinde İmar ve Şehircilik Müdürlüğünü bilgilendirmek,
- Belediye sınırları içerisindeki yolların düzgün ve trafiğe uygun durumda olması için asfalt, parke, beton yol kaplamalarının yatırım programına uygun olarak yapılmasını, bozulan kısımlarının tamir edilmesini, stabilize yollara temel malzeme serilmesini ve yolun gereken bölümlerinde hız kesici engel yapılmasını sağlamak,
- İmar planları doğrultusunda belediyemize sorumluluğunda olan yolların genişletilmesi ve yeni yolların açılmasını sağlamak,
- Kent içi ulaşımın rahatlaması, şehir estetiğin iyileştirilmesi amacı ile ulaşım planlaması, cadde, sokak, meydan ve bahçe aydınlatmaları, yaya yolları düzenlemeleri yapmak ve bunları uygulamak,
- Birim sorumluluğu altındaki araç, gereç ve iş makinelerinin sevk ve idaresini sağlamak,
- Karla mücadele çalışmasında ekiplerin organize edilmesi, çalışmaların programlanması ve bu
konuda diğer kurumlar ile koordinasyonun sağlanması,
- İmar mevzuatına aykırı yapıların, ilgili birim tarafından yasal iş ve işlemleri sonuçlandırılıp insan ve eşyadan tahliyesi sağlanıp, yazılı olarak Fen İşleri Müdürlüğüne intikal ettirildikten sonra inşaat yıkımı için gerekli araç, gereç ve ekipman desteğini sağlamak,
- 5393 sayılı Belediye Kanunu ile Belediyenin görevlerinden sayılan veya Belediye Meclisi tarafından yapımı kararlaştırılan Müdürlük bünyesindeki her türlü hizmet, sosyal ve kültürel amaçlı binaların, altyapı ve üstyapı tesislerinin, kapalı ve açık spor alanlarının ve mevcut tesislerin kendi imkânları ile yapım, bakım ve onarımını yapmak veya ihale yoluyla yaptırılacakların 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu gereği şartname ve sözleşmelerini hazırlamak; ihalelerini gerçekleştirmek ve sonuçlandırmak, muayene, kabul ve diğer komisyonları teşekkül ettirip, üst makamın onayına sunulmasını sağlamak.
- Bu tesislerin yapımını gerçekleştirmek ve denetlemek, kullanılacak veya işletilecek hale getirilmesinin sağlamak,
- Yukarıda sözü edilen işlere ait hakediş ve kesin hesaplarını tetkik etmek ve onaylamak, geçici ve kesin kabullerini yapmak, personelin sigorta ile ilgili yazışmalarını yapmak ve takip
Yüklenici firmaların ve bu firmalarda görev yapan teknik personelin iş bitirme, iş deneyim ve iş
yönetme belgelerini tanzim etmek,
- Hizmet binalarının büyük tamir, bakım onarımlarının yapılması,
- Resmi kurumlardan gelen bakım onarım talepleri değerlendirmek,
- Müdürlüğün görev yetki ve sorumluluk alanları ile ilgili olarak stratejik planlama ve performans programları ile yıllık yatırım programlarını yapmak, bu yatırım programlarını 4734 sayılı İ.K. ve diğer ilgili yasalar kapsamında bu hizmetlerin yürütülmesini sağlamak,
- 2464 sayılı Belediye Gelirleri yasasının 89-94 maddesine göre Belediye tarafından yaptırılan yol, kaldırım ve yağmursuyu kanallarının yapımına harcanan bedellerin tespiti yapılarak Mali Hizmetler Müdürlüğüne teslim edilmesi ve kayıtlarının tutulması,
- Belediye sınırları içerisindeki cadde ve sokakların kenarlarına biriken ve çevre kirliliğine neden olan hafriyat, kömür cürufları vb. malzemelerin toplanması hususunda temizlik işleri Müdürlüğüne araç desteği sağlamak,
- Müdürlük personeli ile ilgili hizmetleri yürütmek, hizmet içi eğitim için kurslar açmak ve
seminerler düzenlemek,
- Şehir içerisindeki derelerin DSİ, sahil devlet karayolunun Karayolları ile iş birliği yaparak bakım ve onarımlarının yapılmasını gerçekleştirmek,
- Müdürlük alt ve üst yapı çalışmalarında kullanılan araç ve iş makinaları filosunun her an hizmete hazır olması için gerekli çalışmayı Destek hizmetleri müdürlüğü ile koordineli olarak yapmak, arıza ve eksikliklerin zamanında giderilmesini sağlamak,
- Yetki alanındaki ekonomik ömürlerini dolduran her türlü demirbaşın terkin işlemlerini yasalar
çerçevesinde sonuçlandırmak,
- İlçe sınırları içinde belediyemize ait yeşil alanlarda peyzaj uygulamalarının yapılmasını; çim ekimi, ağaçlandırma, çiçek dikimi, sulama, ilaçlama, gübreleme, bütün park alanlarının bakımlarının ve temizliklerinin yapılmasını sağlamak,
- Altyapı kurumları ile (elektrik, su, kanalizasyon, telekomünikasyon, doğalgaz vb.) koordinasyonu sağlayarak ilçe sınırlarında yapılan tüm altyapı çalışmalarının kontrolünü sağlamak.
- Belediye sınırları içinde kazı yapmak isteyen çeşitli kurum (elektrik, su, kanalizasyon, telekomünikasyon, doğalgaz ) ve benzeri kuruluşlar ile vatandaşlara kazı ruhsatı düzenlemek, Zabıta Müdürlüğü ile koordineli olarak gerekli kontrol ve denetimleri yaparak kaçak ya da ruhsatsız kazıların yapılmasına engel olmak, olanları tespit edip gerekli yasal işlemleri yerine getirmek.
- Kamulaştırması gereken taşınmazların kamulaştırması ile ilgili olarak ilgili müdürlüklerle işbirliği içerisinde gerekli çalışmaları yaparak sonuçlanmasını sağlamak,
- Müdürlük ve personel faaliyet alanlarıyla ilişkili taraf olunan davalar için ilgili müdürlükle işbirliği içerisinde gerekli çalışmaları yapmak ve sonuçlandırılmasını sağlamak,
- Şehir içerisinde Zabıta Müdürlüğü ile koordinasyon halinde trafik işleyişine uygun işaretlerin konulmasını, çizimlerin yapılmasını, toplu taşıma hizmetinde bulunan otobüs, dolmuş, ulaşım hizmetinde bulunan otobüs, dolmuş vb. ulaşım hizmetinde bulunan toplu taşıma araçları için uygun yerler taksi ve otobüs durağı yapılması ile tek yön ve ana arterlerle ilgili karar alınmasını sağlamak,
- Başkanlık makamı tarafından istenen çalışma raporu, her türlü bilgi, belge ve etütleri hazırlamak,
- Belediye Meclis ve Belediye Encümeninin 5393 sayılı Belediye Kanununa uygun olarak Müdürlük çalışmaları ile ilgili aldığı kararları uygulamak. Belediye Meclis ve Encümenine çalışmaları ile ilgili teklif hazırlamak ve onaya sunmak,
- Konusu ile ilgili araştırma, planlama koordinasyon geliştirme, program ve hizmetlerini
yürütmek,
- Kaymakamlık ve Valilik tarafından takip edilen yatırım izleme raporlarını zamanında hazırlamak ve ilgili makamlara sunulmasını sağlamak,
- Belediye bünyesindeki müdürlüklere gerekli durumlarda araç, iş makinesi ve personel desteği sağlamak. Ayrıca diğer kamu kuruluşları ile koordinasyonu sağlamak,
- Müdürlüğün ihtiyacı olan her türlü malzeme ve demirbaş ihtiyacını yürürlükteki mevzuata uygun şekilde karşılamak,
- Çalışma programlarının yürütülmesinde istihdam edilen insan kaynağının sevk ve idare
edilmesini sağlamak,
- Yürürlükteki yasa ve uygulamaların öngördüğü diğer görevler ile amiri tarafından verilen görevlerin yasa ve yönetmeliklere göre yerine getirilmesini sağlamaktır.
FEN İŞLERİ MÜDÜRÜNÜN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
MADDE 8: Fen İşleri Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluk alanına giren konuları Belediye Başkanı ve/veya Başkan Yardımcısından gelen talimatlar doğrultusunda sorumlu olduğu bütün yasal mevzuat hükümlerine uygun olarak yerine getirmekle görevlidir.
Bu çerçevede;
FEN İŞLERİ MÜDÜRÜNÜN GÖREVLERİ:
MADDE 9:
- Müdürlüğü Başkanlık ve başkan yardımcılığı huzurunda temsil
- Müdürlüğün yönetiminde tam yetkili ve sorumlu kişidir.
- İlçenin sosyal ve ekonomik gelişmesini sağlayacak yatırımlar için;
- Müdürlüğün stratejik planları hazırlamak/hazırlatmak,
- Stratejik planlar doğrultusunda yıllık bütçe hazırlamak/hazırlatmak,
- Stratejik planlar ve bütçe doğrultusunda yıllık bütçe doğrultusunda projeler hazırlamak ve/veya hazırlatma, hazırlanan projelerin ihale ve uygulamasını sağlamak.
- Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin mali durumu ve hizmetin ivediliğini dikkate alarak belirlemek,
- Müdürlüğün harcama yetkilisi ve Müdürlükte çalışan personelin birinci sicil amiri olup memur personelin başarı ve performans değerlendirmesini sağlamak,
- Müdürlüğün çalışma usul ve esaslarını belirleyip, programlayarak, çalışmaların bu programlar doğrultusunda yürütülmesini sağlamak,
- 5393 sayılı Belediye Kanununun maddesinde belirtilen belediyenin görev ve sorumluluklarından ilçe belediyelerine düşen bayındırlık hizmetlerinin icrasını sağlamak,
- Müdürlüğün görevlerini yerine getirecek her türlü malzeme, mal, araç ve personel teminini yasaların mevzuatı çerçevesinde sağlamak,
- İlçemizdeki diğer kamu kuruluşlarına ait eksiklikleri tespit etmek, bu eksiklikleri ilgili kuruma
iletmek, yapımı için takibini sağlamak,
- İlçemizde Bayındırlık hizmeti sunan diğer kurumların yatırımları ile ilgili koordinasyonu sağlamak,
- Müdürlük Bünyesinde görev yapan birimlerin tüm iş ve işlemlerinin zamanında ve doğru olarak
yerine getirilmesini sağlamak,
- Müdürlük emrindeki araç ve işlemlerini sevk ve idare eder, ihtiyaç halinde araç ve iş makinesi alınması veya kiralanması hususunda gerekli çalışmaların yapılmasını sağlamak,
- Yeterli sayı ve nitelikte personel istihdamını, personelin konularıyla ilgili eğitimini ve yetiştirilmelerini sağlayacak çalışmalar yapmak,
- İç ve dış denerim sırasında denetçilere bilgi, belge ve kolaylık sağlamak,
- Müdürlüğün faaliyetlerinin periyodik olarak raporlanmasını sağlar,
- Astların performansını periyodik olarak değerlendirir, birimde moral ve motivasyonu artırıcı çalışmalar yapmak,
- Fen İşleri Müdürlüğü ile diğer Müdürlükler arasında koordinasyonu sağlamak,
- Üst makamlarca verilecek benzeri nitelikteki diğer görevleri yerine
FEN İŞLERİ MÜDÜRÜNÜN YETKİLERİ:
MADDE 10:
- Müdürlüğün işlevlerine ilişkin görevlerin, Başkanlık Makamınca uygun görülen programlar gereğince yürütülmesi için karar verme, tedbirler alma ve uygulatma yetkisi,
- Müdürlüğün işlevlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan yeni tedbirlerin ve yetkilerin alınması için Başkanlık Makamına önerilerde bulunma yetkisi,
- Müdürlük ile ilgili yazışmalarda derece imza yetkisi
- Disiplin Amiri olarak personeline, mevzuatta öngörülen disiplin cezalarını verme yetkisi,
- Müdürlüğüne bağlı kadro görevlerinin yerine getirilmesinde süreli ve ani denetlemeler yapma,
rastlayacağı aksaklıkları giderme yetkisi,
- Müdürlük emrinde görev yapan personele, ilgili yönetmelik çerçevesinde sicil raporu düzenlemek, ödül ve takdirname, yer değiştirme gibi personel işlemleri için bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısı ile Başkanlık Makamına önerilerde bulunmak yetkisi,
- Sorumlu olduğu tüm görevlilerin yıllık izin kullanış zamanlarını tespit etme yetkisi,
- Geçici süre görevde bulunamayacağı dönemlerde, müdürlüğe tayin şartlarını haiz olan personelden birini müdürlüğe vekalet etmek üzere belirleme ve makamın onayın sunma yetkisi,
- Birimdeki tüm görevlilerin işlevleri itibariyle görev dağılımını yapma yetkisi,
- Müdürlüğünün faaliyet alanına giren konularda ilgili kişi, birim ve kuruluşlarla haberleşme
yetkisi bulunmaktadır.
FEN İŞLERİ MÜDÜRÜNÜN SORUMLULUKLARI:
MADDE 11:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer Belediye Mevzuatının kendisine yüklediği görev ve yetkilerin yerinde ve zamanında kullanılmamasından ve ilgili kanun ve yönetmeliklerin uygulamasından sorumludur.
MADDE 12: GÖREV FONKSİYONLARININ MÜDÜRLÜK İÇİ DAĞILIMI: FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ:
Fen İşleri Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluk alanına giren konuları; Belediye Başkanı ve/veya Başkan Yardımcısından gelen talimatlar doğrultusunda sorumlu olduğu bütün yasal mevzuat hükümlerine uygun olarak yerine getirmekle, sevk ve idare etmekle ve birimler arası koordinasyonu sağlamakla görevlidir.
KADEME BİRİMİ:
- Birimin sorumluluğu altında bulunan araç, gereç ve iş makinelerinin sevk ve idaresinden sorumlu olmak ve bu araçların bakım ve onarımlarını yaptırmak,
- İmar Planına uygun olarak yeni yolların açılması, yolun ve tretuvarların yapım, bakım ve onarımını sağlamak,
- Stabilize ocağı ve malzeme deposunun sevk ve idaresini sağlamak,
- Karla mücadele çalışması için ekiplerin organize edilmesi, çalışmaların programlanması ve bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile gerekli koordineyi sağlamak,
- Yol işleri için gerekli malzemelerin tespiti ve Müdürlükten talebinin yapılması. Kış şartlarında İlçe ulaşımının aksamaması için yolları açık tutmak, yollarda oluşan çukurların tespitini yaparak uygun malzemelerle tamir yapılmasını sağlamak,
- Yapılan yol çalışmaları ile ilgili her türlü değişiklikler ile ilgili verilerin şehir planlarına işlenmesi için İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne bildirmek,
- Makine ve araç parkının sevk ve idaresi ilgili gerekli araştırma ve çalışmaları yapmak, bu çalışmalarla ilgili fayda/maliyet analizlerini hazırlamak ve bunlarla ilgili stratejik planları ve performans programını oluşturmak ve uygulamak,
- 5393 sayılı kanunun maddesine göre acil durum planlaması yapmak,
- Yağmur suyu kanallarının yapım, bakım ve periyodik temizliklerinin yapılması,
- Yol yapım çalışmaları sırasında ihtiyaç duyulan sanat yapıları tesislerin yapımı ve tadilatını
yapmak,
- İhbarlı ve ihbarsız olası sağanak yağışlar için önceden tedbirler almak ve gerektiğinde ekipleri görev başında hazır bulundurmak, sevk ve idare etmek,
- Belediye sınırları içindeki tüm alt yapı problemlerinin çözülmesinde koordinasyonu sağlamak,
- İlçemizin alt yapısına yönelik çalışmalar yapmak ve bu eksikliklerini gidermek,
- Yol ve trafik düzenleme çalışmaları sırasında ihtiyaç duyulan bakım, tamirat işaretlenmesi ve
yol boyama faaliyetlerinin yürütülmesini sağlamak,
- Birim sorumluluğu altında bulunan personel ve araçların sevk ve idaresini sağlamak,
- Görevlendirildiklerinde meslekleri ile ilgili konularda kontrol ve uygulama görevini yerine getirmek,
- Altyapı işleri için gerekli malzemelerin tespiti ve Müdürlükten talebinin yapılması,
- Yollara koyulacak hız kesicileri Zabıta Müdürlüğü ve İlçe Trafik Komisyonu tarafından onay verildikten sonra Zabıta Müdürlüğünün göstereceği yerlere koyulmasını sağlamak,
- Müdürlük bünyesindeki mallara verilen zararlarla ilgili yasal işlemler Zabıta Müdürlüğünce yerine getirilmesinin ardından mallarla ilgili keşif metraj gibi işlemlerin yapılması,
- Belediyemize ait yollardaki tecavüzlerle, ilgili yasal işlemler Zabıta Müdürlüğü ve İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce takip edilmesi, adı geçen müdürlükler tarafından talep edildiği takdirde araç ve işçi tedarikinin sağlanması,
- Belediyemize ait yolların açılması için İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından sınırlar ve kotların gösterildikten sonra Müdürlüğümüz tarafından sağlanması,
- Çözüm masasından gelen şikayetleri zamanında yerine getirmek,
- Haftalık ve aylık çalışma raporları düzenleyerek ilgili birime
- Diğer Birimler ile koordineli olarak çalışmaktır.
FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELLERİ:
- Müdürlüğün talimatları doğrultusunda stratejik plan, bütçe ve faaliyet raporu hazırlamak,
- Yapım, bakım, onarım ihtiyacı olan cadde, sokak ve meydanları tespit etmek, bu ihtiyaçlara binaen asfalt, yol, bordür, tretuvar ve meydan düzenlemeleri ile ilgili fiyat tespiti yaklaşık maliyet hazırlamak, ihale işlemleri ve ihale dosyası hazırlamak,
- İhale işlemleri ile ilgili proje ve etüt hazırlamak, ihale işlem dosyası hazırlamak, işlerin yönetmelik ve şartnamelere uygun yapılmasını kontrol etmek,
- İşlere ait hakediş ve kesin hakedişleri düzenlemek,
- Gerekli yerlere istinat duvarı ve merdivenli yol yapılmasını sağlamak amacıyla gerekli plan, proje, keşif ve maliyeti hazırlamak,
- Belediyeye ait yapı ve tesisler ile Belediye’nin hizmet götürmekle yükümlü olduğu kurumların küçük onarım ve bakımlarını yapmak,
- Yaya ve araç trafiği ulaşımının rahatlıkla sağlanması için köprü, kavşak, alt-üst geçit yapımı ve yayalaştırma uygulamaları yapmak,
- Kreş, Sağlık Ocağı, Huzur Evi, Aile Danışma Merkezleri, Kültür ve Sanat Merkezleri, Belediye Hizmet Binaları, Sokak Çocukları Evleri, Hayvan Hastanesi ve Muhtarlık binalarının ve Başkanlık tarafından karar verilen diğer yapıların yapımı, tadilat ve onarımını yapmak veya yaptırmak,
- Eğitim ve Kültür ile ilgili yurtlar ve tesislerin yapımı ve mevcut tesislerin bakım ve onarımını
yapmak veya yaptırmak,
- İlgili müdürlüklerin talepleri doğrultusunda 3194 sayılı yasa kapsamında tehlike arz etmesi durumunda bina, arsa vb. yapıların çevresini korumaya almak,
- Spor sahalarının projelendirilmesi, uygulanması, düzenlenmesi, bakım ve onarımını (Basket potalarının, voleybol sahalarının yapılması, soyunma odalarının boyanması, demir korkuluklarının yapılması vb.) sağlamak,
- Haftalık ve aylık çalışma raporları düzenleyerek Müdürlük makamına ve ilgili birime
- Diğer Birimler ile koordineli olarak çalışmak.
- Müdürlüğe gelen ve giden her türlü evrakı yazılı ve bilgisayar ortamında kayda almak, müdürlük çalışmaları ve ihtiyaçları ile ilgili kurum içi ve kurum dışı yazışmaları yapmak, sayısını vermek, dağıtımını gerçekleştirmek,
- Müdürlükçe havalesi yapılan evrakı ilgili personele tebliğ etmek, sonuçlarını evrak kayıttan düşmek,
- Evrakın takibini yapmak, süresi içinde cevaplandırılmayan evrakların takibini yaparak sonuçlandırılmasını sağlamak,
- Evrakları konu ve tarihine göre arşivlemek,
- İhale dosyası evraklarını düzgün bir şekilde tarihine göre arşivlemek.
- Yazışmalarda ve dosyalarda yazılı ve bilgisayar ortamında dizi pusulası tutmak,
- Dosya ve evrak arşivini yazılı ve bilgisayar ortamında kayıt etmek, düzgün bir şekilde arşivlemek,
- Müdürlüğe ait bilgi ve belgeleri gizlilik derecelerine uygun olarak muhafaza etmek, arşiv bilgilerini ve belgelerini ilgili yönetmeliğe uygun arşivlemek,
- Müdürlük faaliyetlerinin tümünü takip ederek, vatandaşlardan gelen yazılı ve sözlü talep ve
şikayetlere cevap ve bilgi vermek,
- Müdürlük bünyesinde Müdür tarafından yazılması istenilen her türlü yazıları yazmak ve bu yazıların takiplerini yapmak,
- Müdürlük içi birimler arasındaki koordinasyonu ve bilgi akışını ( belgelerle) sağlamak,
- Müdürlükçe yapılan ihalelerle ilgili hakediş raporlarını ve tahakkuk müzekkerelerini tanzim etmek, ödeme emrini düzenlemek, yetkililere onaylatmak ve müdür onayından sonra Mali Hizmetler Müdürlüğüne ulaştırmak,
- Belediye Başkanlığının Merkez ayniyat birimi ile Müdürlük arasındaki ayniyat işlemlerini ve taşınır mal kayıt işlemlerini yürütmek,
- Belediye Meclis ve Encümen toplantılarının gündemlerini takip etmek ve Müdürlükçe gündeme alınması gereken evraklarının hazırlanmasını sağlamaktır.
- İmar ve mülkiyet bakımından uygun yeşil alanları ilçe halkının ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilerek yeni parklar tesis etmek,
- Cadde, sokak, meydan ve refüjlerde ağaçlandırma, çiçek dikim, çim ekimi ve temizlik çalışması
yapmak,
- Parklar, çocuk oyun alanları, çocuk oyun grupları, yürüyüş yolları, spor alanları ve yeşil alanların bakım, onarım ve iyileştirme çalışmalarını ilgili birimlerle ortaklaşa yapmak,
- Parkların periyodik olarak sulamasını, temizliğini, bakımını ve aydınlatılmasını yapmak,
- Park, bahçe, meydan, süs havuzlarının aydınlatma dahil her türlü bakım onarımının yapılmasını sağlamak,
- Bölgedeki tüm ağaçların hem daha sağlıklı büyüyebilmeleri hem de yaya yolları, apartman önleri gibi alanlarda vatandaşları rahatsız etmeyecek forma getirilmesi amacıyla budamalarını yapmak,
- Yeşil alanlar ile ağaçlar ve süs bitkilerinin periyodik olarak belirlenen zamanlarda sulama,
gübreleme, ilaçlama ve çapalama işlemlerini yapmak,
- Çalışma programlarının günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak hazırlanması, müdürün onayına
sunulması, hazırlanan programların takibini yapmak,
- Birim emrinde görevli işçi ve personelle mevcut parkların bakım, onarım ve güvenliğini sağlamak, ihtiyaç halinde ihale yoluyla yapılmasını sağlamak,
- İşyerlerinde iş güvenliğini ve işçi sağlığını sağlayacak tedbirleri almak, aldırmak,
- Vatandaşlardan gelen talepleri değerlendirerek gerekli bakım, budama, kesim, ilaçlama, sulama vb. işlerinin yapılmasını sağlamak,
- Birim için gerekli makine ve teçhizat satın alınması, bunların işletilmesi ile şartnamelerinin
hazırlanmasını sağlamak,
- Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulu tarafından anıt ağaç ya da korunacak ağaç olarak tescillenmesi gerekli özellik arz eden ağaçların tespit etmek,
- Amirlerince kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuatlara uygun olarak verilecek her türlü
görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmek,
- Yıl içerisinde mevcut park ve yeşil alanların bakımı ile budama, ilaçlama ve sulama sistemlerinin onarım işlerinin yanı sıra; diğer kamu kuruluşlarına çevre düzenlemeleri konusunda yardımcı olmak,
- Park- bahçe alanlarının ve birimin eksikleri konusunda müdürlük makamına rapor sunmak,
- Birim faaliyetleri ile ilgili toplantılara katılmak, konusuyla ilgili kuruluşlarla iş birliği sağlamak, gerektiğinde konu ile ilgili olarak müdürlüğü bilgilendirmek,
- Yıllık çalışma raporunu hazırlamak ve müdürlük makamına sunmak,
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Evraklarla İlgili İşlemler ve Arşivleme
MADDE 13: GELEN GİDEN EVRAKLA İLGİLİ YAPILACAK İŞLEM
- Müdürlüğe gelen evrakın önce kaydı yapılır. Müdür tarafından ilgili personele havale
Personel evrakın gereğini zamanında ve noksansız yapmakla yükümlüdür.
- Evraklar ilgili personele zimmetle ve imza karşılığı dağıtılır. Gelen ve giden evraklar kayıt defterlerine sayılarına göre işlenir, dış müdürlük evrakları yine zimmetle ilgili Müdürlüğe teslim
- Müdürlük tarafından yapılan yazışmalar, kurum içerisinde müdürlük tarafından, kurum dışında yetkilendirilen belediye başkan yardımcısı tarafından; üst makamlara yazılan yazılar ise belediye başkanı tarafından imza edilir.
MADDE 14: ARŞİVLEME VE DOSYALAMA
- Müdürlüklerde yapılan tüm yazışmaların birer sureti konularına göre tasnif edilerek ayrı
klasörlerde saklanır.
- İşlemi biten evraklar arşive kaldırılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Denetim
MADDE 15:
- Fen İşleri Müdürü tüm personelini her zaman denetleme yetkisine
- Fen İşleri Müdürü birinci disiplin amiri olarak disiplin mevzuatı doğrultusunda işlemleri
yürütür.
- Birim personellerinin mesai saatlerine riayet etmesi ve yasal kılık kıyafetlerinden birim müdürü ve bağlı bulunduğu başkan yardımcısı sorumludur.
ALTINCI BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
MADDE 16: DEVİR TESLİM İŞLEMLERİ.
- Bu Yönetmelikte adı geçen görevlilerin ölüm hariç herhangi bir nedenle görevlerinden ayrılmaları halinde görevleri gereği yanlarında bulunan her türlü dosya, yazı, belge ile zimmeti altında bulunan eşyaları bir çizelgeye bağlı olarak yeni görevliye devir teslimini yapmaları zorunludur. Devir teslim yapılmadan görevden ayrılma işlemleri yapılamaz.
- Çalışanın ölümü halinde kendisine verilen yazı, dosya, belge vs. eşyalar birim amirinin hazırlayacağı bir tutanakla yeni görevliye teslim edilir.
MADDE 17: YÖNETMELİKTE YAPILACAK DEĞİŞİKLİK VEYA İLAVELER:
- Bu Yönetmelikte yapılacak değişiklik yetkisi Görele Belediye Meclisine
MADDE 18: YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN YÖNETMELİK:
- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte varsa yürürlükte olan Fen İşleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği yürürlükten kalkar.
MADDE 19: YÖNETMELİKTE HÜKÜM BULUNMAYAN HALLER
- İş bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine
YÜRÜRLÜK MADDE 20:
- Bu yönetmelik Belediye Meclisinin kabulü tarihinde yürürlüğe
MADDE 19: YÜRÜTME
- Bu yönetmelik hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.
T.C.
GÖRELE BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç:
MADDE 1– Bu Yönetmeliğin amacı; Görele Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün hukuki statüsünü, teşkilatını, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2– Bu Yönetmelik Görele Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3- Bu Yönetmelik, 03/07/2005 tarihli 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve diğer mer’i mevzuata dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;
- Başkan : Görele Belediye Başkanı’nı,
- Belediye : Görele Belediye Başkanlığı’nı,
- Müdür : İmar ve Şehircilik Müdürü’nü,
- Müdürlük : İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nü,
- Personel : Müdürlüğe bağlı çalışanların tümünü, ifade
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat
MADDE 5-
(1) İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün personel yapısı aşağıda belirtilen şekildedir
- Müdür
- Memurlar
(2) Müdürlüğün teşkilat yapısı aşağıdaki gibidir.
- İmar ve Şehircilik Müdürlüğü
- Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar çerçevesinde birimlerin hizmet alanları, görev ve sorumluluklarına paralel olarak ihtiyaç duyulan nitelik ve sayıda, iş ve işlemlerin daha etkin ve verimli yürütülebilmesi için Müdürün teklifi ve Belediye Başkanının onayı ile hizmet gereği görevlendirilme yapılabilir.
- Birimlerin iç organizasyon yapılarının teşkili, söz konusu birimde görev yapmakta olan
teknik, idari sorumlular ve diğer personelin yetki ve sorumlulukları ilgili birim amirinin teklifi
ve bir üst amirin onayı ile gerçekleştirilecek bir iç düzenlemeyle geçerlilik kazanır.
MADDE 6 – İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Belediye Başkanı veya görevlendirilen Başkan Yardımcısına bağlı olarak işlerini yürütür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Müdürlüğün Görevleri
MADDE 7-İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün Görevleri;
- Görele Belediye Başkanlığı’nın amaçları, prensipleri ile bağlı bulunulan mevzuat ve Belediye Başkanı’nın belirleyeceği esaslar çerçevesinde, Başkanlık Makamının emir ve direktifleri doğrultusunda Görele Belediye’si ve mücavir alan sınırları içerisinde imar ve şehircilik çalışmalarının aksamadan yürütülmesini takip etmek,
- Mimari, statik, ısı yalıtım, elektrik ve makine projelerinin tasdik çalışmalarının yürütülmesini takip etmek ve Plan ve Proje Müdürlüğü ile koordineli olarak İmar planlarının yapılması, imar planı revizyonu ve tadilatlarının yapılması, imar durumu, kot- kesit tanzimi gibi işlemlerde ortak çalışma yapmak
- İmar plan uygulamalarını ve tasdik edilen projelere göre, istinat duvarı ruhsatlarını ve inşaat ruhsatlarını düzenlemek, takip etmek
- İlgili mevzuata uygun olarak, İmar uygulamaları, ruhsatlı yapı uygulaması, iskân işlemleri işlemlerini takip ederek denetlemek,
- Bu konularla ilgili tüm yazı ve belgeleri onaylamak
- Yasal işlemlere ait belgeleri tasdik etmek,
- Belediye sınırları içerisinde, Mimari, statik proje tasdiki, zemin etüdü, ısı yalıtım, jeolojik ve jeofizik etüd raporları, elektrik ve makine projelerinin tasdiki çalışmalarının yürütülmesi işlemlerinin yapılmasını ve kontrolünü sağlamak, yapı ruhsatlarını düzenlemek,
- Yapı mahallinin incelenmesi, inceleme sonucunun olumlu olması halinde hazırlanan temel, toprak ve diğer vizelerin verildiğini içeren ruhsat belgesinin verilmesi işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını hafriyat ruhsatının verilmesini sağlamak,
- Yapı onarım (tadilat, tamir işleri) belgesinin verilmesi ve kontrolünü sağlamak,
- Kuruma gelen vatandaşlara gerekli bilgilendirme işlemlerini yapmak,
- İmar kanunu, yönetmelik ve planlarla belirlenmiş şartlara uygun olarak verilen imar durumuna uygun yeni projeleri, avan projeleri, tadilat projelerini onaylamak, kontrol ve takip etmek,
- Onaylanan projelerin, deprem yönetmeliği ve kanunlar çerçevesinde statik hesap ve çizimlerin onaylama, maili inhidam (yıkılacak) durumunda olan binaları tespit etme ve yıkım kararlarını alma işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
- Yeni binalara, güçlendirmelere, temditlere ve tadilatlara ruhsat verme, ruhsat ve eklerine uygunluk tespiti, yeni binalardan uygun olanlara temel ve temel üstü vizelerini verme işlemlerinin yapılmasını, plan ve proje müdürlüğü ile birlikte kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
- İnşaatlarda can ve mal güvenliğini sağlayıcı tedbirleri aldırma işlemlerinin yapılmasını
sağlamak,
- Kat irtifakı ve kat mülkiyeti listelerini onaylama işlemlerini yapmak, katmülkiyeti işlemine
esas belgelerin tasdikini yapmak,
- Görevle ilgili her türlü iç/dış yazışmaları yapmak, Başkana, Encümene, Meclise teklifler
sunmak, verilen kararları uygulamak,
- Mer’i mevzuatın öngördüğü diğer görevler ile Başkanlıkça verilen görevlerin icra edilmesini sağlamak.
- Faaliyet konularıyla ilgili açılan davalara mahkemelerde savunma yapmak, keşiflere katılmak,
- Tamamı umumi hizmetlere ayrılan yerlerde kalan arsalara Başkanlıkça uygun görülmesi halinde yönetmelik hükümlerine göre Encümen Kararı alarak Muvakkat Yapı İzni vermek,
- Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanan yapılara ilgili kurumlardan ilişik kesme belgesinin alınmasını, yapı kontrol müdürlüğünce denetimi yapılarak iskan almaya hak kazanan yapılara yapı kullanma izin belgesi vermek,
- Planın altlığı olan Jeolojik ve Jeoteknik raporlar dikkate alınarak yapılacak inşaata ait Yerleşime uygunluk haritaları hazırlamak,
- Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında yapılacak olan tadilat ve tamirat uygulamaları öncesinde yapıyı incelemek ve yapılacak onarıma ilişkin koşulların belirtildiği onarım ön izin belgesini düzenlemek,
- Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, bunların koruma alanları ve sit alanlarında, tadilat ve tamiratların; özgün biçim ve malzemeye uygun olarak gerçekleştirilmesini denetlemek, uygun bulunanlara onarım uygunluk belgesi düzenlemek,
- Tadilat ve tamirat kapsamında başlanılan onarımlarda esaslı onarım gereğinin saptanması durumunda onarımı durdurarak konuyu belgeleriyle koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek,
- Taşınmaz kültür ve tabiat varlığı parseline bitişik parsellerde ve koruma alanlarında yer alan ve yürürlükteki yasal düzenlemelere göre ruhsatı bulunan tescilsiz taşınmazlardaki tadilat ve tamirat uygulamalarına, varsa koruma amaçlı imar planı koşulları da dikkate alınarak izin vermek ve denetlemek,
- Koruma bölge kurulları tarafından uygun görülen koruma amaçlı imar planlarının plan
hükümleri çerçevesinde uygulanmasını denetlemek,
- Koruma bölge kurulları tarafından onaylanmış rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine ilişkin uygulamaları denetlemek, projesine uygun tamamlanan uygulamalar için kullanma izin belgesi düzenlemek,
- Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile bunların korunma alanlarında Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları, koruma bölge kurulu kararlarına aykırı ve ruhsatsız olarak yapılan inşaatlar ile koruma amaçlı imar planlarında, plana; sitlerde, sit şartlarına aykırı olarak inşa edilen yapılar hakkında imar mevzuatına göre gerekli işlemleri yapmak, uygulamayı durdurarak konuyu belgeleriyle koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek,
- Tescilli kültür varlıklarının mail-i inhidam (yıkılacak durumda) olmaları halinde can ve mal güvenliğinin sağlanması için gerekli işlemleri yaparak durumu koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek,
- Maliki bulunduğu taşınmaz kültür varlığının onarımını gerçekleştiremeyecek durumda olan
maliklere ilgili idarelerce yapılacak mali yardımlar ile ilgili düzenlemeleri gerçekleştirmek,
- Maliki bulunduğu taşınmaz kültür varlığının onarımını gerçekleştiremeyecek durumda olan maliklere ilgili idarelerce yapılacak teknik eleman yardımında doğrudan görev almak ya da bu görevi üstlenenleri denetlemek,
- Kültür ve Tabiat varlıkları ile tarihi dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasına yönelik programları hazırlamak, bu amaçla yapılacak uygulamalara ilişkin işlemleri yürütmek, 3194 sayılı İmar Kanununa aykırı uygulamaların tespiti halinde ilgili idareye bildirimde bulunmak.
- Zemin etüdünün (ruhsata esas) yaptırılması
- İstinat duvarının ruhsatlandırılması.
- 3194 sayılı İmar Kanununa aykırı uygulamaların tespiti halinde ilgili idareye bildirimde
- Ön iskan onayı aşamasında, imar ve şehircilik müdürlüğü tarafından görevlendirilen
- teknik personel, söz konusu yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğunu kontrol ederek, gerekli onay işlemleri yapmak.
- Kentsel dönüşüm sürecinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen riskli yapılar ile ilgili tebligat ve devamında yapılacak olan yazışma işlemlerini ve yıkım ruhsatını düzenlemek.
- Personelinin sorularını kesin olarak cevaplandırmak, gereken kararları süratle almak ve
bildirmek,
- Başkanlığın amaçlarını kendi uğraş alanlarını ilgilendirdiği derecede bilmek, uygulanmasını devamlı olarak izlemek, amaçlara uygunluğunu araştırmak, yapılması gereken değişiklikleri bildirmek,
- Personelinin moralini en yüksek seviyede tutarak, daha azimli çalışmaya daha başarılı olmaya teşvik etmek,
- Personelin çalışma şevkini kıran ve verimini düşüren faktörleri tespit ederek, kendi imkânları ve bertaraf edilebilecek veya düzeltilebilecek olanları halleder, üst kademlerce alınması gereken tedbirler için verim düşüşü veya başka menfi sonuçlar doğmadan amirine müracaat etmek,
MADDE 8- Personelin Görevleri
- Görev ve çalışmaları yönünden biriminin müdürüne karşı Müdür tarafından
mevzuat hükümlerine uygun verilen görevleri yapmak, Mesai saatlerine uymak.
- İmar kanunu, İmar Yönetmeliği, İmar planı ve Plan notları dikkate alınarak Resmi kurum ve vatandaşlardan gelen, müdürlük havaleli inşaat ruhsatı taleplerini incelemek ve gereğini
- Belediye’nin amaçları, prensip ve politikaları ile bağlı bulunulan mevzuat ve amirinin belirleyeceği esaslar çerçevesinde, Müdürlüğünün yetki ve sorumluluğunda bulunan tüm yazışmaları yaptırmak ve yürütmek,
- Evraklarla ilgili işlemlerin en kısa sürede ve sağlıklı bir biçimde tamamlanmasını sağlamak; dosya, belge ve resmi yazıların gereğini yerine getirmek; sonuçlanan evrakların ilgili kurum ve kuruluşlara en kısa zamanda ulaştırılmasını sağlamak; her türlü yazışmayla ilgili evrakın
birer suretini ilgili dosyada muhafaza etmek,
- Müdürlük adına tutulan tüm kayıt defterlerinin düzenli ve sağlıklı bir şekilde tutulmasını
sağlamak ve evrak üzerindeki tüm verileri bilgisayar ortamına işlemek,
- Gelen–giden yazıların, dosyaların ve diğer belgelerin kayıt, havale, zimmet ve dosyalama işlemlerini yürütmek; gelen tüm belgelerin önceki belgeler ve dosyalarla bağını kurmak; kayıt, zimmet, fihrist, gelen evrak defterleri ile ileride Müdürlükçe gerekli görülecek diğer defterlerin düzenleme işlerini yürütmek,
- Yapılan tüm işlerin, yazışmaların arşivleme işlerini yapmak,
- Müdürlük yazılarının yetkililerce imzalanmasını müteakip, yazıların ilgili birimlere intikalini sağlamak,
- Her türlü genelge, bildiri, yönetmelik ve Başkanlık emirlerini takip etmek, saklamak; gerektiğinde personeller arasında sirküle etmek,
- Müdürlüğün malzeme, ayniyat, demirbaş işlerini takip etmek ve kayıt tutmak; kırtasiye ve büro malzemesi temini ve tevzisini ilgili Müdürlüklerle koordineli olarak yürütmek,
- Müdürlüğün verdiği diğer işleri
- Görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmek amacıyla yükümlü olduğu bütün faaliyetlerin yürütülmesinde Müdür’e karşı sorumludur.
- İdari Sorumluluk birimi ile diğer sorumlu birimler arasında koordinasyonu sağlamak, İdari sorumluluk bütçesini zamanında hazırlayarak Müdürlüğe sunmak, İdari sorumluluk biriminin stratejik plan ve performans programı hazırlayarak, faaliyetleri plan ve programa bağlı hedefler çerçevesinde gerçekleştirmek,
- Belediye sınırları içerisinde, Mimari, statik proje tasdiki, ısı yalıtım, jeolojik ve jeofizik etüd raporları, elektrik ve makine projelerinin tasdiki çalışmalarının yürütülmesi işlemlerinin yapılmasını ve kontrolünü sağlamak, yapı ruhsatlarını düzenlemek,
- Yapı mahallinin incelenmesi, inceleme sonucunun olumlu olması halinde hazırlanan temel, toprak ve diğer vizelerin verildiğini içeren ruhsat belgesinin verilmesi işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını hafriyat ruhsatının verilmesini sağlamak,
- Yapı onarım (tadilat, tamir işleri) belgesinin verilmesi ve kontrolünü sağlamak,
- Kuruma gelen vatandaşlara gerekli bilgilendirme işlemlerini yapmak,
- İmar kanunu, yönetmelik ve planlarla belirlenmiş şartlara uygun olarak verilen imar durumuna uygun yeni projeleri, avan projeleri, tadilat projelerini onaylamak, kontrol ve takip etmek,
- Onaylanan projelerin, deprem yönetmeliği ve kanunlar çerçevesinde statik hesap ve çizimlerin onaylama, maili inhidam (yıkılacak) durumunda olan binaları tespit etme ve yıkım kararlarını alma işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
- Yeni binalara, güçlendirmelere, temditlere ve tadilatlara ruhsat verme, ruhsat ve eklerine uygunluk tespiti, yeni binalardan uygun olanlara temel ve temel üstü vizelerini verme işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak,
- İnşaatlarda can ve mal güvenliğini sağlayıcı tedbirleri aldırma işlemlerinin yapılmasını sağlamak,
- Kat irtifakı ve kat mülkiyeti listelerini onaylama işlemlerini yapmak, kat mülkiyeti işlemine
esas belgelerin tasdikini yapmak,
- Görevle ilgili her türlü iç/dış yazışmaları yapmak, Başkana, Encümene, Meclise teklifler
sunmak, verilen kararları uygulamak,
- Faaliyet konularıyla ilgili açılan davalara mahkemelerde savunma yapmak, keşiflere katılmak,
- Tamamı umumi hizmetlere ayrılan yerlerde kalan arsalara Başkanlıkça uygun görülmesi
halinde yönetmelik hükümlerine göre Encümen Kararı alarak Muvakkat Yapı İzni vermek,
- Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanan yapılara ilgili kurumlardan ilişik kesme belgesinin alınmasını, yapı kontrol müdürlüğünce denetimi yapılarak iskan almaya hak kazanan yapılara yapı kullanma izin belgesi vermek,
- Planın altlığı olan Jeolojik ve Jeoteknik raporlar dikkate alınarak yapılacak inşaata ait Yerleşime uygunluk haritaları hazırlamak
- Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında yapılacak olan tadilat ve tamirat uygulamaları öncesinde yapıyı incelemek ve yapılacak onarıma ilişkin koşulların belirtildiği onarım ön izin belgesini düzenlemek,
- Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, bunların koruma alanları ve sit alanlarında, tadilat ve tamiratların; özgün biçim ve malzemeye uygun olarak gerçekleştirilmesini denetlemek, uygun bulunanlara onarım uygunluk belgesi düzenlemek,
- Tadilat ve tamirat kapsamında başlanılan onarımlarda esaslı onarım gereğinin saptanması durumunda onarımı durdurarak konuyu belgeleriyle koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek,
- Taşınmaz kültür ve tabiat varlığı parseline bitişik parsellerde ve koruma alanlarında yer alan ve yürürlükteki yasal düzenlemelere göre ruhsatı bulunan tescilsiz taşınmazlardaki tadilat ve tamirat uygulamalarına, varsa koruma amaçlı imar planı koşulları da dikkate alınarak izin vermek ve denetlemek,
- Koruma bölge kurulları tarafından uygun görülen koruma amaçlı imar planlarının plan hükümleri çerçevesinde uygulanmasını denetlemek,
- Koruma bölge kurulları tarafından onaylanmış rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine ilişkin uygulamaları denetlemek, projesine uygun tamamlanan uygulamalar için kullanma izin belgesi düzenlemek,
- Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile bunların korunma alanlarında Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları, koruma bölge kurulu kararlarına aykırı ve ruhsatsız olarak yapılan inşaatlar ile koruma amaçlı imar planlarında, plana; sitlerde, sit şartlarına aykırı olarak inşa edilen yapılar hakkında imar mevzuatına göre gerekli işlemleri yapmak, uygulamayı durdurarak konuyu belgeleriyle koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek,
- Tescilli kültür varlıklarının mail-i inhidam (yıkılacak durumda) olmaları halinde can ve mal güvenliğinin sağlanması için gerekli işlemleri yaparak durumu koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek,
- Maliki bulunduğu taşınmaz kültür varlığının onarımını gerçekleştiremeyecek durumda olan maliklere ilgili idarelerce yapılacak mali yardımlar ile ilgili düzenlemeleri gerçekleştirmek,
- Maliki bulunduğu taşınmaz kültür varlığının onarımını gerçekleştiremeyecek durumda olan maliklere ilgili idarelerce yapılacak teknik eleman yardımında doğrudan görev almak ya da bu görevi üstlenenleri denetlemek,
- Kültür ve Tabiat varlıkları ile tarihi dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasına yönelik programları hazırlamak, bu amaçla yapılacak uygulamalara ilişkin işlemleri yürütmek,
- 3194 sayılı İmar Kanununa aykırı uygulamaların tespiti halinde ilgili idareye bildirimde
bulunmak.
Müdürlük yetkisi
MADDE 9 – İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, bu yönetmelikte sayılan görevleri ve Belediye Başkanınca kendisine verilen tüm görevleri kanunlar çerçevesinde yapmaya yetkilidir.
Müdürlüğün sorumluluğu
MADDE 10 – İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Belediye Başkanınca verilen ve bu yönetmelikte tarif edilen görevler ile ilgili yasalarda belirtilen görevleri gereken özen ve çabuklukla yapmak ve yürütmekle sorumludur.
Müdürün görev, yetki, sorumluluğu
MADDE 11-
- Müdür, Belediyenin amaçları, prensip ve politikaları, stratejik plan hedefleri doğrultusunda konuları ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde; Müdürlüğün yetki sorumluluğunda bulunan tüm İşlem ve işleri yapmak yürütmek incelemek kontrol etmek onaylamak suretiyle Başkan ve Başkan Yardımcısına karşı BelediyeMeclisinde ve Encümeninde, Büyükşehir Belediye Meclisinde ve Encümeninde, Komisyonlarda Müdürlüğün Dosyaları ve konuları hakkında bilgi vermek sunum yapmak.
- Müdürlüğün yönetiminde tam yetkili kişidir. Müdürlüğün her türlü çalışmalarını
düzenlemek,
- İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün Tahakkuk Amiri ve Harcama
- İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile diğer Müdürlükler arasında koordinasyonu sağlamak,
- Yasalarla verilen her türlü ek görevi yapmak,
- İdari olarak çalışan personelin görev ve sorumluluklarının takibini yapmak ve
organizasyonunu sağlamak,
- Birim personeli ile üst idare arasındaki koordinasyonu sağlamak,
- Belediyenin genel işleyişi çerçevesinde birimi ile ilgili proje ve hizmet çalışmalarını
yürütmek,
- Müdürlük hizmetlerini yürütürken diğer kamu kurumları ile koordinasyonu ve işbirliğini sağlamak,
- Üstlerinden aldığı emir ve görevleri yerine
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görev ve Hizmetlerin İcrası
Görevin alınmasıMADDE 13- Yazı işleri dışında kalan Müdürlüğün tüm elemanları verilen belgeler, dosyalar ve tüm işler zimmet defterine kaydedilerek ilgisine verilir.
Görevin planlanması
MADDE 14– İmar ve Şehircilik Müdürlüğündeki iş ve işlemler müdür tarafından düzenlenen
plan dahilinde yürütülür.
Görevin yürütülmesi
MADDE 15– Müdürlükte görevli tüm personel, kendilerine verilen görevleri yasa ve
yönetmelikler doğrultusunda gereken özen ve süratle yapmak zorundadır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İşbirliği ve Koordinasyon Müdürlük birimleri arasında işbirliği
MADDE 16 –
- Müdürlük dahilinde çalışanlar arasındaki işbirliği ve koordinasyon, Müdür tarafından sağlanır.
- Müdürlüğe gelen tüm evraklar toplanıp konularına göre dosyalandıktan sonra müdüre
iletilir.
- Müdür, evrakları gereği için ilgili personele tevzi
- Müdürün herhangi bir sebeple müdürlük dışında olması durumunda gelen evraklar iş akışını aksatmamak için, özü itibariyle ilgili olduğu danışmanlar vasıtasıyla ilgili personele tevzi edilir. Bu durumda gelen evrakı tevzi eden danışman, müdürü bilgilendirmek zorundadır.
- Bu Yönetmelikte adi gecen görevlilerin her hangi bir nedenle görevlerinden ayrılmaları durumunda görevleri gereği yanlarında bulunan her türlü dosya, yazı ve belgeler ile zimmeti altında bulunan eşyaları bir çizelgeye bağlı olarak yeni görevliye devir teslimini yapmaları
Diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon
MADDE 17– Müdürlükler arası yazışmalar Müdür’ ün imzası ile yürütülür. Müdürlüğün, Belediye dışı özel ve tüzel kişiler, Valilik; Kamu Kurum ve Kuruluşları ve diğer şahıslarla ilgili gerekli görülen yazışmalar; Müdür ve Başkan Yardımcısının parafı Belediye Başkanı veya yetki verdiği Başkan Yardımcısının imzası ile yürütülür.
ALTINCI BÖLÜM
Evraklarla İlgili işlemler ve Arşivleme
Gelen giden evrakla ilgili yapılacak işlem
MADDE 18 –
- Müdürlüğe gelen evrakın önce kaydı yapılır. Müdür ve teknik ve idari sorumlular tarafından ilgili personele havale edilir. Personel evrakın gereğini zamanında ve noksansız yapmakla yükümlüdür.
- Evraklar ilgili personele zimmetle ve imza karşılığı dağıtılır. Gelen ve giden evraklar ilgili kayıt defterlerine sayılarına göre işlenir, dış müdürlük evrakları yine zimmetle ilgili Müdürlüğe teslim edilir. Müdürlükler arası havale ve kayıt işlemleri elektronik ortamda yapılır.
Arşivleme ve dosyalama
MADDE 19– (1) Müdürlüklerde yapılan tüm yazışmaların birer sureti konularına göre tasnif edilerek aynı klasörlerde saklanır. İşlemi biten evraklar arşive kaldırılır. Arşivdeki evrakların muhafazasından ve istenildiği zaman çıkarılmasından arşiv görevlisi ve ilgili amiri sorumludur.
YEDİNCİ BÖLÜM
Denetim
MADDE 20- (1) İmar ve Şehircilik Müdürü tüm personelini her zaman denetleme yetkisine
sahiptir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve son Hükümler
Yönetmelikte hüküm bulmayan haller
MADDE 21– (1) İş bu yönetmelikte hüküm bulmayan hallerde yürürlükteki ilgili mevzuat
hükümlerine uyulur.
Yürürlük
MADDE 22- (1) Bu yönetmelik hükümleri; Görele Belediye Meclisi’nin kararından sonra belediye internet sayfasında yayımı ile yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 23-(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.
T.C.
GÖRELE BELEDİYE BAŞKANLIĞI TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1) Bu yönetmeliğin amacı, Temizlik İşleri Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2) Bu Yönetmelik, Temizlik İşleri Müdürlüğündeki personelin görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar
Hukuki Dayanak
MADDE 3) Temizlik İşleri Müdürlüğüne ait bu yönetmelik; 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine istinaden hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4) Bu yönetmelikte geçen;
- Belediye : Görele Belediyesini,
- Başkan : Görele Belediye Başkanını,
- Başkan : Görele Belediye Başkan Yardımcısını,
- Müdürlük : Temizlik İşleri Müdürlüğünü,
- Müdür : Temizlik İşleri Müdürünü, ifade
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat ve Bağlılık
Teşkilat
MADDE 5) 1) Temizlik İşleri Müdürlüğünün Personel yapısı aşağıda belirtilen şekildedir.
- Müdür
- İşçiler
- Diğer personeller
- Müdürlüğün teşkilat yapısı aşağıdaki
- Başkan Yardımcısı
- Müdür
- Temizlik İşleri Amiri
Bağlılık
MADDE 6) 1) Temizlik İşleri Müdürlüğü, Belediye Başkanına veya görevlendireceği Başkan Yardımcısına bağlıdır. Başkan, bu görevi bizzat veya görevlendireceği kişi eliyle yürütür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluk
Müdürlüğün görevleri
MADDE 7)
- Temizlik İşleri Müdürlüğü, Görele Belediyesi Başkanlık Makamınca verilen ve bu yönetmelikte belirtilen görevleri, mevzuata uygun belirli bir plan ve program dahilinde yapmakla mükellef bir birimdir.
- Belediye sınırları içerisindeki çöp toplama, taşıma, cadde ve sokakların süpürülmesi ve pazaryerlerinin yıkanması işleminin Yüklenici firmalar aracılığı ile veya belediye personelimizce yapılmasını sağlar. Bu amaçla çalışma plan ve programını belirler ve yüklenici firma veya belediye personelinin bu plan dâhilinde çalışmalarını sürdürmesini takip eder.
- Müdürlüğe ait çalışma programlarını, stratejik planları hazırlamak ve faaliyetlerin stratejik
planlara uygun olarak yapılmasını takip eder.
- Temizlik çalışmalarını yürüten yüklenici firma ile Belediye arasındaki iletişimi ve gerekli
bilgi, belgelerin zamanında amirine teslim edilmesini sağlar.
- Mahallelerde bölge bazlı olarak yapılmakta olan çöp toplama, sokak/caddelerin ve pazaryerlerinin yıkanması çalışmalarının istenen verimlilikte belirlenen programa göre gün ve saatlerde yapılmasını takip eder.
- Hastaneler, okul, askeri bölgeler, ev, işyerleri ve pazaryerlerinin çöplerinin toplanması çalışmalarının etkili biçimde yürütülmesini sağlar.
- Çöp Toplama işlemlerinin merkezi yerler ve caddelerde, yaya ve taşıt trafiğini engellenmeyecek şekilde yapılması için gerekli programlamayı yapar.
- Atık Yağların Denetimi ve takibini
- Toplu çalışmalarla boş arazilerin temizliğinin yapılmasını sağlar.
- Düzenli bir şekilde caddelerin yıkanmasını sağlar.
- Halkın huzur içerisinde sağlıklı yaşamasını sağlamak, çevreyi ve çevre kaynaklarını korumak, iyileştirmek.
- Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi ile ilgili yapılan tüm denetimlerde, kirlenmeye sebep olan kişi, kurum veya kuruluşlar hakkında gerekli yasal düzenlemeleri yapmak ve kirliliği ortadan kaldırıcı önlemler almalarını sağlamak.
- Çevre ile ilgili Müdürlüğe gelen her türlü şikâyetleri ve talepleri değerlendirmek, sorunlara
çözüm bulmaya çalışmak.
- Tıbbi atıkların “Tıbbi Atıklar Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen esaslar doğrultusunda toplanmasını ve uzaklaştırılmasını sağlamak.
- Çevre konusunda eğitim ve araştırma yapmak, halkın çevre bilincini geliştirici ve katılımını sağlayıcı faaliyetlerde bulunmak.
- Diğer kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan çevrenin geliştirilmesi ile ilgili plan ve
projelere destek vermek, yapılan çalışmalara katılım sağlamak.
- Katı atıkların düzenli olarak toplanmasını, ayrıştırılmasını ve Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtilen standartlar dahilin de uzaklaştırılmasını veya bertarafını sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapmak.
- Atıkların kaynağında azaltılması, değerlendirilmesi, sağlıklı bir biçimde imhası için gerekli
çalışmaları yapmak ve desteklemek.
- Ambalaj Atıklarının Kaynağında evsel atıklardan ayrı toplanarak ekonomiye geri kazandırılmasını temin etmek amacıyla plan ve proje hazırlayarak çalışma yapmak.
- Tıbbi atıkların toplanmasında ilk başvurunun müdürlüğe yapılması.
- Kaçak dökülen teressubat ve molozları
Müdürlük yetkisi
MADDE 8) (1) Temizlik İşleri Müdürlüğü, bu yönetmelikte sayılan görevleri 5393 sayılı Belediye Kanununa dayanarak Belediye Başkanınca kendisine verilen tüm görevleri kanunlar çerçevesinde yapmaya yetkilidir.
Müdürlüğün sorumluluğu
MADDE 9) (1) Temizlik İşleri Müdürlüğü, Belediye Başkanınca verilen ve bu yönetmelikte tarif edilen görevler ile ilgili yasalarda belirtilen görevleri gereken özen ve çabuklukla yapmak ve yürütmekle sorumludur.
Müdürün görev, yetki ve sorumluluğu
MADDE 10)
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ilgili maddeleri gereği Üniversite mezunu, yönetici
vasfına sahip işlerin sevk ve idaresini sağlayabilecek kapasitedeki personelden atanır.
- Müdürlükte yürütülen bütün işlerin, ilgili Kanunlar, Mevzuatlar, Yönetmelikler ve ilgili Genelgeler çerçevesinde doğru yapılmasından sorumludur. Temizlik İşleri Müdürlüğünü Başkanlık Makamına karşı temsil eder.
- Müdürlüğün yönetiminde tam yetkili kişidir. Müdürlüğün her türlü çalışmalarını düzenler.
- Temizlik İşleri Müdürlüğünün Tahakkuk Amiri, Harcama
- Temizlik İşleri Müdürlüğü ile diğer Müdürlükler arasında koordinasyonu sağlar.
- Yasalarla verilen her türlü ek görevi
- Yüklenici firma ile irtibatı sağlar ve çalışmaları
- Müdürlük personelinin verimli bir şekilde çalışması için gerekli motivasyon ve ikazları
yapar.
- Mahalli Çevre Kurulu toplantılarına katılır.
- Müdürlüğe gelen şikâyet ve şikâyet dilekçelerinin değerlendirilmesini yapmak ve
çözümlemek.
- İl Mahalli Çevre Kurulunun kararı ile belirlenen birim fiyatlar doğrultusunda yukarıdaki Sağlık Kuruluşları ile tıbbi atık sözleşmelerinin yapılması ve tahsilatı için tahakkuk yapılarak Mali Hizmetler Müdürlüğüne evrakın havalesinin yapılması.
- Tıbbi atıkların yönetimi ile görevli personelin periyodik olarak eğitimlerinin sağlanması,
özel giysilerinin temin edilmesi.
- Çevreye sahiplenme ve çevre bilincinin yaygınlaştırılması için, Kamu Kurum Kuruluşları
ve sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği yapılarak eğitim çalışmalarının düzenlenmesi.
- İşyerleri ile katı ve imalat atık sözleşmelerinin yapılması bedellerinin belirlenmesi ve tahsilatların yapılmasının sağlanması.
- Halkın huzur içerisinde sağlıklı yaşamasını sağlamak, çevreyi ve çevre kaynaklarını korumak, iyileştirmek.
- Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi ile ilgili yapılan tüm denetimlerde, kirlenmeye sebep olan kişi, kurum veya kuruluşlar hakkında gerekli yasal düzenlemeleri yapmak ve kirliliği ortadan kaldırıcı önlemler almalarını sağlamak.
- Çevre ile ilgili Müdürlüğe gelen her türlü şikâyetleri ve talepleri değerlendirmek, sorunlara
çözüm bulmaya çalışmak.
- Çevre konusunda eğitim ve araştırma yapmak, halkın çevre bilincini geliştirici ve katılımını sağlayıcı faaliyetlerde bulunmak.
- Diğer kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan çevrenin geliştirilmesi ile ilgili plan ve projelere destek vermek, yapılan çalışmalara katılım sağlamak.
- Günlük çalışma programlarını
- Okullar, Halk Eğitim Merkezleri, Mahalle Muhtarlar ve halka açık merkezlerde pilleri ayrı toplama ile ilgili eğitim programlarının düzenlenmesi.
Temizlik İşleri Amirinin görev ve sorumlulukları;
MADDE 11)
- Görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmenin gerektirdiği bütün faaliyetleri yürütmekten
müdür’e karşı sorumludur.
- Müdür ile personel arasındaki koordinasyonu sağlamak.
- Günlük çalışma programlarının takibini
- Cadde, sokak ve boş arsaların temizlenmesi ve süpürülmesini sağlamak.
- Cadde ve sokakların araçlarla süpürülmesi ve yıkanmasını sağlamak.
- Bölge genelinde bulunan konteynırların yıkanması ve dezenfekte edilmesini sağlamak.
- Şikâyetlerin değerlendirmesinde ilgili müdürlüklerle işbirliği yapmak,
- Seminerlere katılmak,
- Beyaz masa şikâyetlerinin değerlendirilmesi ve giderilmesini sağlamak.
- Katı Atık ve Geri Dönüşüm Şefi Müdür’e bağlı olarak görev Sorumluluklarını yerine
getirebilmenin gerektirdiği bütün faaliyetleri yürütmekten Müdür’e karşı sorumludur.
- İlçe bütününde tüm sokak, cadde ve meydanların genel temizliğinin yapılması, atık çöplerin
toplanması, söz konusu bölgelerin yıkanması ve dezenfeksiyonun yapılması.
- Konut, işyerleri, Kamu- Kurum ve Kuruluşları, okullar ve hastanelerden kaynaklanan evsel nitelikli katı atıkların (çöplerin) kaynağında ayrılması, toplanması, taşınması, geri kazanımı ve transfer istasyonlarına götürülmesinin sağlanması.
- İlçe bütününde faaliyet gösteren sanayi işyerlerinden kaynaklanan tehlikeli atık özelliği göstermeyen evsel nitelikli katı atıkların kaynağında ayrıştırılması, toplanması, taşınması, geri kazanımı ve transfer istasyonlarına götürülmesi
- İlçe bütününde faaliyet gösteren 20’den az yatağa sahip hastaneler ve klinikler, Sağlık Merkezleri, Tıp Merkezleri, Dispanserler, Diyaliz Merkezleri, Acil Yardım ve İlkyardım Merkezleri, Hayvan Hastaneleri, Rehabilitasyon Merkezleri, Tıbbi ve Biyomedikal Laboratuarlar, Bakım evleri ve Huzur evleri, Veteriner Muayenehaneleri, Güzellik Merkezleri, Eczaneler, doktor muayenehaneleri, Diş ve Ağız Sağlığı Muayenehaneleri vb. sağlık hizmeti veren diğer ünitelerden kaynaklanan tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafının sağlanması.
- Ambalaj Atıkları Yönetmeliğinin Belediyelere vermiş olduğu yükümlülükler ve gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra konut, işyerleri, kamu kurum ve kuruluşları, okullardan kaynaklanan ambalaj, plastik, metal ve cam atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması ve taşınmasının sağlanması.
- Atık piller ve elektronik atıklar ile ilgili, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Yetkilendirilmiş kuruluşlar ile yapılacak protokol dahilinde atık pillerin ve elektronik atıkların evsel atıklardan ayrı toplanması ve berterafının sağlanması.
- İlçe genelinde cadde sokak ve boş arsalara gelişi güzel, kontrolsüz olarak atılmış inşaat ve yıkıntı atıklarının uygun araçlarla toplanmasının sağlanması ve tespit edilenler hakkında yasal işlemlerin yapılması.
- Hafriyat ve moloz atıklarının lisanslı taşıma araçları ile taşınmasının sağlanması.
- Beyaz masadan gelen geri dönüm ile ilgili şikâyetlerin gün içerisinde değerlendirilmesi.
- Bitkisel atık yağların ayrı toplanmasının sağlanması.
İşçilerin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 12)
- Müdürlük bünyesinde faaliyet gösteren personel, üstlerinin yaptığı görev bölümüyle kendisine tevdi edilen işleri mevzuata uygun ve tam olarak zamanında yapmakla mükelleftir.
- İşçiler toplu iş sözleşmesi hükümlerine tabidir. Temizlik İşleri Müdürlüğü gerek gördüğü hallerde işçilerin çalışma yerlerini ve saatlerini değiştirebilir. Hafta sonları ve resmi tatillerde işçileri çalıştırabilir.
- Müdürlük tarafından verilen görevleri yerine
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görev ve Hizmetlerin İcrası
Görevin planlanması
MADDE 13) Temizlik İşleri Müdürlüğündeki iş ve işlemler Müdür tarafından düzenlenen
Stratejik plan dahilinde yürütülür.
Görevin yürütülmesi
MADDE 14) Müdürlükte görevli tüm personel, kendilerine verilen görevleri yasa ve yönetmelikler doğrultusunda gereken özen ve süratle yapmak zorundadır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İşbirliği ve Koordinasyon
Müdürlük birimleri arasında işbirliği
MADDE 15)
- Müdürlük dahilinde çalışanlar arasındaki işbirliği ve koordinasyon, Müdür tarafından sağlanır.
- Müdürlüğe gelen tüm evraklar konularına göre tasnif edilerek müdüre
- Müdür, evrakları gereği için ilgili personele havale
- Bu Yönetmelikte adı geçen görevlilerin ölüm hariç her hangi bir nedenle görevlerinden ayrılmaları durumunda görevleri gereği yanlarında bulunan her türlü dosya, yazı ve belgeler ile zimmeti altında bulunan eşyaları bir çizelgeye bağlı olarak yeni görevliye devir teslimini yapmaları zorunludur. Devir-teslim yapılmadan görevden ayrılma işlemleri yapılmaz.
- Çalışanın ölümü halinde, kendisine verilen yazı, belge ve diğer eşyalar birim amirinin hazırlayacağı bir tutanakla yeni görevliye teslim edilir.
Diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon
MADDE 16)
Müdürlükler arası yazışmalar Müdür’ ün imzası ile yürütülür. Müdürlüğün, Belediye dışı özel ve tüzel kişiler, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Kamu Kurum ve Kuruluşları ve diğer şahıslarla ilgili gerekli görülen yazışmalar; Müdür ve Başkan Yardımcısının parafı Belediye Başkanının veya yetki verdiği Başkan Yardımcısının imzası ile yürütülür.
ALTINCI BÖLÜM
Evraklarla İlgili İşlemler ve Arşivleme
Gelen giden evrakla ilgili yapılacak işlem
MADDE 17)
- Müdürlüğün resmi yazışmaları e-belediye bilgi sistemi üzerinden yürütülür. Personel evrakın gereğini zamanında ve noksansız yapmakla yükümlüdür.
- Evraklar ilgili personele sistem üzerinden elektronik ortamda dağıtılır.
Arşivleme ve dosyalama
MADDE 18)
- Müdürlüklerde yapılan tüm yazışmaların birer sureti konularına göre tasnif edilerek ayrı klasörlerde saklanır.
- İşlemi biten evraklar arşive kaldırılır.
- Arşivdeki evrakların muhafazasından ve istenildiği zaman çıkarılmasından arşiv görevlisi ve ilgili amiri sorumludur.
YEDİNCİ BÖLÜM
Denetim
Denetim, personel sicil ve disiplin hükümleri MADDE 19)
- Temizlik İşleri Müdürü tüm personelini her zaman denetleme yetkisine
- Temizlik İşleri Müdürü Sicil amiri olarak memur ve sözleşmeli memurların performans
- notlarını
- Temizlik İşleri Müdürü Disiplin Amiri olarak disiplin mevzuatı doğrultusunda işlemleri
yürütür.
- Temizlik İşleri Müdürlüğünde çalışan tüm personelin izin, rapor, derece ve kademe ilerlemesi, ödüllendirme ve cezalandırma vs. işlemlere ilişkin belgeleri kapsayan gölge dosya tutulur.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 20) İşbu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki ilgili mevzuat
hükümlerine uyulur.
Yürürlükten Kaldırma
MADDE 21)
Bu yönetmeliğin kabulü ile Görele Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğünün Çalışma
Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 22) Bu yönetmelik Belediye Meclisinin kabulü ve ilanından sonra yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 27) Bu yönetmelik hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.
T.C.
GÖRELE BELEDİYE BAŞKANLIĞI ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ
GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUK ESASLARI YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR
Amaç :
MADDE-1
Bu yönetmeliğin amacı; Görele Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki
ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam :
MADDE-2
Bu yönetmelik, ilgili mevzuat çerçevesinde, Görele Belediyesi Zabıta Müdürlüğünün görev,
yetki ve çalışma usulü ile işleyişini kapsar.
Dayanak :
MADDE-3
5393 sayılı Kanunu’nun 15/b maddesi ile 3572, 394, 4077, 5846, 5326, 1593 ,5179 ve 4207 sayılı kanunlara ve İçişleri Bakanlığınca Resmi Gazetede yayınlanan Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik ‘e dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar :
- Belediye : Görele Belediyesi’ni
- Başkanlık : Görele Belediye Başkanlığı’nı
- Müdürlük : Zabıta Müdürlüğü’nü
- Zabıta : Zabıta Memurunu
- Yönetmelik : Zabıta Müdürlüğünün Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğini
İKİNCİ BÖLÜM TEŞKİLAT YAPISI VE BAĞLILIK
Teşkilat :
MADDE-4
- Zabıta Müdürlüğünün teşkilat yapısı aşağıdaki
- Zabıta Müdürü
- Zabıta Amiri
- Zabıta Komiseri
- Zabıta Memuru
- Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdari Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar çerçevesinde birimlerin hizmet alanları , görev ve sorumluluklarına paralel olarak ihtiyaç duyulan nitelik ve sayıda iş ve işlemlerin daha etkin ve verimli yürütülebilmesi
için birim amirinin talebi İnsan Kaynakları ve Eğitim işlerinden sorumlu müdürlüğün teklifi ve Belediye Başkanının onayı ile kadro karşılığı olmaksızın hizmet gereği “Büro Sorumlusu” ve “Yönetici Yardımcısı” görevlendirilmesi yapabilir.
Bağlılık :
MADDE-5
Zabıta Müdürlüğü, Belediye Başkanına bağlıdır. Başkan bu görevi bizzat veya görevlendireceği başkan yardımcısı eliyle yürütür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUK
Zabıta Komiserliğinin Görevleri:
- Beldenin düzeni ve esenliği ile ilgili görevleri
- İmar ile ilgili görevleri
- Sağlık ile ilgili görevleri
- Trafikle ilgili görevleri
- Cenaze işlemleri ile ilgili görevleri
- Yardım görevleri
- Ruhsat İle İlgili Görevleri
5393 sayılı Belediye Kanunu, Belediye zabıta yönetmeliği ve Belediye emir ve yasaklar yönetmeliği ile zabıtanın görevleri olarak belirlenen yukarıda sayılı görevlerin kanun ve yönetmeliklerde belirtildiği şekilde yerine getirilmesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yürütülür.
Ruhsat Birimi’nin Görevleri
MADDE-7) Ruhsat Birimi tarafından yürütülecek görevler şunlardır:
- Zabıta Birimine gelen evrak ve dilekçelerin kaydını
- Hazırlanan dosyanın ruhsat harcını tahakkuk ederek, tahsilini sağlamak. Ruhsat defterine kaydını yaparak , İşyeri Açma ve Çalıştırma ruhsatı düzenlemek.
- Düzenlenen ruhsatı zimmet defterine kayıt yaparak, işyeri teftiş defteri hazırlamak ve hizmet masalarına teslim etmek.
- Ruhsatın ikinci nüshasını dosyasına
- Birimler arası yazışmaları hazırlayarak defter kayıtlarının
- Müdürlükler arası yazışmaların takibini yaparak dosyasını klasörün kaldırmak ve Gelen
giden evrakların kaydını yapmak.
- Bilgi edinme Kanununa istinaden vatandaştan gelen istek ve önerilere göre gerekli bilgi
akışını sağlamak.
- Umuma açık işyerlerine tutulan tutanakların kaydının yapılması, encümen‘e sunulması,
encümence verilen cezanın yada uyarının vatandaşa ve gelir servisine bildirmek.
- Birime gelen vatandaşların taleplerine cevap vermek
Müdürlük Yetkisi :
MADDE-8) Zabıta Müdürlüğü, bu yönetmelikte sayılan görevleri 5393 sayılı Belediye Kanunun ve İçişleri Bakanlığı 11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Zabıta yönetmeliği hükümlerine uygun olarak Belediye Başkanınca kendisine verilen tüm görevleri yapmaya yetkilidir.
Görevin Yürütülmesi :
MADDE-9) Müdürlükte görevli tüm personel, kendilerine verilen görevleri yasa ve
yönetmelikler doğrultusunda gereken özen ve süratle yapmak zorundadır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Evraklarla İlgili İşlemler ve Arşivleme Gelen giden evrakla ilgili yapılacak işlem :
MADDE-10) Müdürlüğünün evrak işlemleri e-belediye bilgi sistemi ve MBS üzerinden ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülür.
- Müdürlüğe gelen evrak müdür tarafından e-belediye evrak yönetim sistemi üzerinden ilgili personele havale edilir. Personel evrakın gereğini zamanında ve noksansız yapmakla yükümlüdür.
- Gelen ve giden evraklar ilgili kayıtlar elektronik ortamda yapılır.
Arşivleme ve dosyalama :
MADDE-11) Müdürlük tarafından yapılan tüm yazışmaların birer paraflı nüshası konusuna göre Standart Dosya Planı’na uygun olarak muhafaza edilir. Müdürlükte üretilen ve müdürlüğe gelen tüm evrak ve belgeler Standart Dosya Planı’na göre sınıflandırılır ve dosyalama yapılır. İşlemi biten evraklar “Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik”e uygun olarak arşive kaldırılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Denetim Denetim, personel sicil ve disiplin hükümleri :
MADDE-12
- Zabıta Müdürü veya Vekili tüm personelini her zaman denetleme yetkisine
- Zabıta Müdürü Sicil amiri olarak personelin yıllık sicil notlarını verir.
- Zabıta Müdürü1. Disiplin Amiri olarak disiplin mevzuatı doğrultusunda işlemleri yürütür.
- Zabıta Müdürlüğünde çalışan tüm personelin izin, rapor, derece ve kademe ilerlemesi, ödüllendirme ve cezalandırma vs işlemlere ilişkin belgeleri kapsayan gölge dosya
- Birimdeki personelin mesai saat’lerine riayet etmesi ve yasal kılık kıyafetleri konusunda
birim müdürü ile
- Belediye Başkanı
ALTINCI BÖLÜM
Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller :
MADDE – 13) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükte mevzuat hükümleri ile
Başkanlık emir ve talimatları uygulanır.
Yürürlük :
MADDE – 14) Bu Yönetmelik Görele Belediye Meclisi tarafından onaylanmasına müteakip yürürlüğe girer.
Yürütme :
MADDE- 15) Bu Yönetmelik hükümlerini Görele Belediye Başkanı yürütür.
T.C.
GÖRELE BELEDİYE BAŞKANLIĞI BİLGİ İŞLEM MÜDÜRLÜĞÜ
ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
Madde 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı Görele Belediyesi Bilgi İşlem Sistemlerinden en verimli şekilde yararlanmak, güvenli ve sorunsuz çalışmasını sağlamak, sunucular (server), kullanıcı bilgisayarları (client), yazıcı (printer) ,tarayıcılara (scanner) yüklenen yazılımların amaçlarına uygun kullanılması, ağ kaynaklarından mümkün olan en yüksek düzeyde yararlanmak, iletişim ağlarının ilgili kanunlar çerçevesinde kullanım ve güvenliğini sağlamaktır.
Kapsam
Madde 2- (1) Bu Yönetmelik Görele Belediyesi tarafından Bilgi İşlem Sistemlerini kullanma
yetkisi verilmiş her kullanıcıyı kapsar.
Dayanak
Madde 3- (1) Bu Yönetmelik 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 5070 Elektronik İmza Kanunu, 4982 Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu (132,133,134,135,136,137,138,139,140,243,244,246 Numaralı Maddeler), 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu, 5018 Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Yönetmelik, 01.11.2007/26687 İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik, 30.01.2007/26716 İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, 20.07.2008/26942 Elektronik Haberleşme Güvenliği Yönetmeliği, 19.01.2013/28533 Sayılı Elektronik Tebligat Yönetmeliği, 25.08.2011/25036 Sayılı Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, 28.12.2016 5163 Sayılı Taşınır Mal Yönetmeliği, 1998/10 Lisanslı Bilgisayar Kullanılması Hakkında Başbakanlık Genelgesi, 2018/16 Elektronik Belge Standartları Hakkında Başbakanlık Genelgesi, 2008/17 Lisanslı Yazılım Kullanılması Hakkında Başbakanlık Genelgesi, 2009/4 Kamu Bilgi Sistemlerinde Birlikte Çalışabilirlik Esasları Hakkında Başbakanlık Genelgesine dayanır.
Tanımlar
Madde 4- (1) Bu yönetmelikte geçen;
- Başkanlık: Görele Belediyesi Başkanlığını,
- Yöneticilik: Bilgi İşlem Müdürlüğünü,
- Bilgi İşlem Sistemi: Kullanıcıların hesap bilgilerinin ve şifrelerinin tutulduğu sunucular,
kurumsal e-posta sunucusu, kurumsal yazılımların çalıştığı sunucular, veri tabanı sunucuları,
kurumun web site sunucuları, internet ve kurumsal ağ bağlantıları ve ağ trafiğini kontrol eden muhtelif aktif cihazlar ile kişisel bilgisayarlardan oluşan sistemi,
ç) Kurumsal Ağ: Görele Belediyesi birimlerindeki bilgisayarlar arasında kurulu bulunan ve kurumsal yazılımların kullanımı için çevre birimlerinin de eriştikleri; bilgi ve veri iletişiminin yapılabildiği ve paylaşılabildiği, sunucular, kişisel bilgisayarlar, çevre birimleri, yazılımlar ve bağlantılardan meydana gelen yapıyı,
- Birim Bilgi İşlem Sorumlusu: Bilgi İşlem Personeli,
- Kullanıcı: Belediye genelinde bilgisayar ve çevre birimlerini kullanan ve belediye bilgisayar ağına erişen belediye personelini ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sistem Yönetimi, Sistem Bütünlüğünün Korunması
Sistem Yönetimi
Madde 5- (1) Görele Belediyesi birimleri tarafında kullanılmakta olan Bilgi İşlem Sisteminin ve Bilgi İşlem Hizmetlerinin yönetimi ve denetimi işlemleri Bilgi İşlem Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülür.
- Bilgi İşlem Sisteminde yer alan tüm donanım ve yazılımlar Belediyeye ait olup, Belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere personelin kullanımına tahsis edilir.
- Bilgi İşlem Sistemine ilişkin talepler ve sorunlar kullanıcılar tarafından; yazılım, kablolu/kablosuz internet erişim, dijital santral, bakım, donanım ve teknik destek için bilgiislem@gorele.bel.tr adresleri üzerinden süreçlere uygun olarak iş olarak atılır ve sorumlu personellere görev olarak düşer.
- İletişim Merkezimizden (444 28 20) vatandaş talep ve şikâyet süreçleri yazılımı (CRM) ile konu itibariyle ilgilisi olan müdürlüklere iş olarak yönlendirilir tüm süreçler kayıt altına alınır. Önceden belirlenmiş ve ölçülebilir kriterler çerçevesinde iş/süre kapsamında bildiri
Sistem Bütünlüğünün Korunması
Madde 6- (1) Belediye birimlerinin talep, ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak donanım ve yazılımlarla ilgili satın alma süreçlerine ait tüm iş ve işlemlerini bağlı bulunduğu yönetici oluru ile Bilgi İşlem Müdürlüğü yürütür ve yönetir.
- Birimler gerek alt yapı (network) çalışmaları, gerekse birime özel/teknik yazılım talepleri
konusunda Bilgi İşlem Müdürlüğü dışında gerçekleştiremezler. Ayrı serverler edinemezler.
- Kullanıcılar, Belediye kurumsal ağına Makam oluru veya Bilgi İşlem Müdürlüğünün yazılı onayını almadan herhangi bir cihazla (masaüstü veya dizüstü bilgisayar, tablet, cep telefonu, kamera vb.) bağlanamaz.
- Belediye ağına bağlı tüm bilgisayarların ve verilerin güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde güvenlik ihlali yaratılmaması, kurumsal ağ trafiğinin olumsuz yönde etkilenmemesi, sistem kaynaklarının gereksiz şekilde tüketilerek ağ üzerinden kullanılan uygulama yazılımlarının
veritabanı sunucuları ile iletişiminin olumsuz yönde etkilenmemesi için tüm kullanıcılar tarafından aşağıdaki ilke ve kurallar uygulanır;
- Kullanıcılar tarafından internet üzerinden kendi bilgisayarlarına özel yazılım, oyun, film,
mp3 vb. materyalleri kesinlikle indirilemez,
- Internet üzerinden canlı televizyon, radyo yayını ile dizi sitelerinin kullanılmaz.
- LimeWire, eMula, bitTorent paylaşım esaslı programlar kullanılamaz,
- ç) Web kamera kullanılamaz,
- Resmi işlemler dışında internet üzerinden interaktif uygulamalar kullanılamaz (internet
üzerinden oynanan oyunlar, mesajlaşma vb.),
- Belediye ağı üzerindeki bilgisayarlara yetkisi olmayan kişiler tarafından erişilemez,
- Herhangi bir kullanıcının şifresini kırmak veya ele geçirmek amaçlı programlar (keylogger,
spyware, trojan vb.) kullanılamaz,
- Kurumsal ağ üzerindeki paketleri yakalama, izleme, değiştirme, IP (internet protokol numarası) değiştirme, msn dinleme vb. işlemleri gerçekleştirmeye yönelik programlar kullanılamaz, işlem yapılamaz,
- Mesajlaşma yazılımlarından MSN Live Messenger, ICQ, GTALK, SKYPE sohbet
(chat) programları kullanılamaz, internet üzerinden sohbet yapılamaz.
- USB, CD ve DVD ile program yüklenilmez.
- Bilgi İşlem Müdürlüğünün bilgisi dışında program ve uygulama yüklenilmez,
- Kullanıcılar güvenlikleri için şifrelerini kimse ile paylaşmaması ve kolay tahmin edilebilen şifre kullanmaması 3 er aylık periyotlarda şifrelerini değiştirme zorunluluğu getirilmiştir.
- Kişisel güvenlik ve ağ güvenliği için 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun çerçevesinde e-posta yönergesi çıkarılmış personellere tebliğ ettirilmiştir.
- Belediye tarafından ilgili kanunda belirtilen kapsama giren internet adresleri ile Belediye sistem güvenliği açısından tehlike yaratabilecek nitelikte zararlı olduğu tespit edilen internet adreslerine erişim tüm kullanıcılar için Kullanıcılar tarafından bu tür engellemelerin kaldırılması konusunda Bilgi İşlem Müdürlüğü ’nden talepte bulunulamaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Donanım, İşletim Sistemi ve Yazılım Politikaları
Donanım, İşletim Sistemi ve Yazılım
Madde 7- (1) Belediye kurumsal ağında yer alan ya da bağımsız çalışan tüm masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda sadece lisanslı programlar kullanılır. Hâlihazırda kullanılmakta olan lisanssız programlar varsa derhal silinir. Kuruma ait lisansı olmayan kopya programlar kesinlikle bilgisayarlara yüklenemez ve kullanılamaz. İhtiyaç duyulan yazılım lisansları, sadece Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından temin edilir. Birimler veya kişiler Lisansı olmayan yazılımların bilgisayarlara yüklenmesi yönünde talepte bulunulamaz.
- Kullanıcıların ihtiyaç duydukları yazılımların kullanım amaçları belirtilerek, resmi yazı ile Bilgi İşlem Müdürlüğü ne bildirilir. Satın alma süreci tamamlanan yazılımların kurulumu, güncellenmesi, teknik desteği ve kaldırılması Bilgi İşlem Müdürlüğü teknik personeli tarafından gerçekleştirilir.
- Belediye kurumsal ağında yer alan tüm bilgisayarlar, monitörler, yazıcılar, tarayıcılar ve yazılımların döküm bilgileri takip edilmekte olup; Bilgi İşlem Müdürlüğü bilgisi dışında, yetkisiz kişiler tarafından, yer ve kullanıcı değişikliği ile herhangi bir değişiklik (bilgisayar kasası ve monitör değişimi, kasa içerisindeki bileşenlerin sökülmesi ya da yeni bileşen takılması, yazılım yüklenmesi veya kaldırılması vb.) yapılamaz.
- Bilgisayar, yazıcı, tarayıcı vb. cihazlar sürekli enerji tükettiğinden, uzun süre kullanılmamaları durumunda kapalı tutulmaları gerekmektedir. Söz konusu cihazların verimli kullanılması esas olup, cihazlar mesai sonunda mutlak surette kapatılır.
- Bilgisayar, yazıcı, tarayıcı cihazların data ve enerji kablolarının hasar görmemesi (aşırı gergin olması sebebiyle kopması, sandalye altında ezilmesi vb.) için gereken önlemleri almak kullanıcının sorumluluğundadır.
- Bilgisayarların elektrik kesintilerinden zarar görmemesi için konumlandırılan Kesintisiz Güç Kaynağına bağlı prizlere (UPS) yazıcı, tarayıcı vb. cihazlar ile Belediye içinde kullanımı yasak olan ısıtıcı, çaydanlık vb. özel kullanım amaçlı cihazlar kesinlikle takılamaz.
- Bilgi İşlem Müdürlüğü ihtiyaç ve taleplere binaen kurumun kullanımı için satın alınan bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, telefon gibi demirbaşları Taşınır Mal Yönetmeliği gereği talep eden birime Kent Bilgi Sistemi üzerinden transfer etmek suretiyle teslim eder. Birim sorumlusu ise kullanıcıya zimmetleyerek kayıt altına alır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Birim ve Kullanıcı Teknik Destek Uygulamaları
Teknik Destek Hizmetleri
Madde 8- (1) Belediye birimlerinde bilgisayar donanımı, yazılımı, ağ bağlantısı, internet vb. hizmetlerle ilgili yaşanan arızalarda kişiler bilgiislem@gorele.bel.tr hesaplarına bildirim atmak zorundadırlar. Süreç bittiğinde bildirim işi üstlenen teknik personel tarafından kapatılır. Yetkili olmayan personeller müdahale edemez. Bu tür müdahaleler sonucunda ortaya çıkabilecek arızalar, maddi hasarlar ya da Belediye sistem güvenliğinin ihlaline yol açan müdahaleler meydana gelirse Bilgi İşlem Müdürlüğü teknik ekibi tarafından tutanak altına alınır ve ilgili zarar kullanıcının sorumluluğundadır.
- Birimler kendi çalışmalarına özel alacakları farklı teknolojik cihazlarda Bilgi İşlem Müdürlüğünden danışmanlık veya teknik destek alabilirler.
- Belediye kurumsal ağında darboğazlar yaşanmaması için Bilgi İşlem Müdürlüğünden onay alınmadan odalarda bulunan data iletim hattı uç sayıları HUB cihazı (çoklayıcı) ile çoğaltılamaz.
- Kullanıcılar tarafından üretilen tüm kurumsal veriler kurumun serverleri üzerinde bilgi
işlem müdürlüğü tarafından tespit edilecek olan sürücüde tasnif edilir. Bilgisayarın herhangi bir
sebeple yeniden formatlanması durumunda, bu sürücüden yedekler geri yüklenir. Donanımsal bir arıza oluşmadığı sürece, bu bölümde yer alan verilerin aynen korunması mümkün olabileceğinden, belirtilen sürücü dışındaki verilerin yedeklenmesi konusunda işlem yapılmaz.
- Belediye demirbaşına kayıtlı olmayan, Belediye personelinin şahsi bilgisayarlarına arıza bakım ve teknik destek hizmeti verilmez. Bu bilgisayarlara Belediyenin lisanslı yazılımlarının yüklenmesi kesinlikle yasak olup, Bilgi İşlem Müdürlüğü ne bu konuda talepte bulunulamaz.
- Birimlerden gelen arıza taleplerinde, alınan bilgisayarlar üzerindeki verilerin yedeklenerek korunması Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından sağlanmaktadır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Son Kullanıcı Sorumlulukları
Kullanıcılar
Madde 9- (1) Kurumsal faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla alınan ve kurumsal ağ üzerinde yapılandırılan bilgisayarlar şahsi amaçlarla kullanılamaz.
- Belediye birimlerinin kullanmakta olduğu “Kent Bilgi Sistemi u-KBS”, Vatandaş Talep Şikayet (CRM), kurumsal e-posta hesapları (Outlook) uygulamalar için birimlerin talepleri doğrultusunda Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından belirli yetkiler çerçevesinde “Kullanıcı Adı” ve “Şifre” tanımlamaları yapılır.
- Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından tanımlanan “Kullanıcı Adı” ve “Şifre”lerin güvenliğinden her kullanıcı kendisi Kullanıcı şifresinin bir başka kişi tarafından öğrenilmesi veya böyle bir durumdan şüphelenilmesi durumunda derhal şifre değişikliği yapılır. Domain sisteminde bir kişiye ait kullanıcı adı ve şifreleri başka bir kullanıcı tarafından kullanılamaz, kullanılması durumunda şifre sahibi sorumludur.
- Belediye veri güvenliğinin korunabilmesi için herhangi bir sebeple görevinden ayrılan ya da yetkileri değişen personelin “Kullanıcı Adı” ve “Şifre” tanımlarının iptal edilmesi ya da gereken yetki değişikliklerinin ivedilikle yapılması büyük önem arz etmektedir. Kullanıcı adı ve şifrenin zamanında değiştirilmemesi ya da iptal edilmemesi sebepleriyle Belediye uygulamalarında ve verilerinde oluşabilecek zararlardan ilgili birim amirleri sorumludur.
- Belediye veya birimler adına gerçekleştirilen işlemlerde Belediyenin e-posta adresi kullanılır, hotmail.com, yahoo.com, mynet.com, com vb. özel e-postalar yalnızca kullanıcıların şahsi işlemlerinde kullanılır. Şahsi e-postalar ile ilgili sorunlar konusunda Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından teknik destek verilmez.
- Birimlerin resmi talepleri doğrultusunda birimlerde görev yapan personel adına ya da belirli projelerde kullanılmak üzere Belediye sisteminde e-posta hesapları oluşturulur. Belediye sisteminde veri kirliliğini önlemek ve kaynakların doğru kullanımım sağlamak amacıyla birimden ayrılan personele ait ya da kullanımına ihtiyaç kalmayan e-posta hesaplarının iptali için Bilgi İşlem Müdürlüğü ne bildirimde bulunulur. Bildirimlerin zamanında yapılamaması ihtimaline karşılık sistemde tanımlı e-posta hesapları taranır ve 60 gün süreyle kullanılmayan e-posta hesapları herhangi bir uyarı yapılmaksızın iptal edilerek sistemden silinir.
ALTINCI BÖLÜM
Yazılım Hizmetleri Politikaları
Uygulama Yazılımı Hizmetleri
Madde 10- (1) Müdürlükler/Birimler, Bilgi İşlem Müdürlüğünün onayı olmadan yazılım satın alımı gerçekleştiremezler. Birimler hizmet verecekleri alanlarda kullanmak istediklerini uygulama yazılımları ile ilgili Bilgi İşlem Müdürlüğü ne müracaat ederler. Yazılımın amacı, içeriği, nitelikleri ve maliyeti doğrultusunda;
- Bilgi İşlem Müdürlüğü Bilgi işlem Müdürlüğünden sorumlu başkan yardımcısının koordinasyonunda, bilgi işlem müdürü tarafından yapılır.
- Hizmet alımını gerektiren bir uygulama ise, ilgili birimden yazılım hizmeti alım talebi resmi yazı ile bildirilir. Üst yönetici onayı ile tüm süreçler Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından yürütülür ve gerçekleştirilir.
- Bilgi İşlem Müdürlüğünün bütçe kalemleri yetersiz veya planlanmış projelerden dolayı uygun değilse, tüm teknik destek, şartname, sözleşme alım süreçlerinde Bilgi İşlem Müdürlüğü tam destek verir, satın alma gerçekleştirilmesini ilgili müdürlük yapar.
- Tüm uygulama yazılımlarında ve kullanıcı ara yüzlerinde, işi gerçekleştiren firmaya ait küçük bir firma amblemi dışında herhangi bir açıklama, not, internet sitelerine yönlendirilmiş açık veya gizli link, buton vb. obje bulunamaz.
- Tüm uygulama yazılımlarında, kullanıcı ara yüzlerinde, proje ve internet sitelerinde, işin yürütüldüğü birim adı dışında, o işi yerine getirmekle yükümlü idari veya teknik personelin adına yer verilemez.
- Belediye kullanılacak tüm uygulama yazılımları kesin kabul sırasında mutlaka gerekli kaynak kodları, varsa diğer ek bileşenleri ve üçüncü parti bileşenlere ait tüm kaynak kodları ile birlikte, şifrelenmemiş şekilde, uygulama sonucu tutulan tüm log raporları ile birlikte teslim alınır. Satın alma şartnamelerinde mutlaka bu konuya ilişkin bir maddeye yer verilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Siber Güvenlik Politikaları
Siber Güvenlik Hizmet Birimi
Madde 11- (1) Birimin amaçları; 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca kurumun sorumluluk alanına giren konuların yönetilmesi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’nin kurum içerisinde oluşturulması ve uygulanması, 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunun 5 inci maddesi 1 inci fıkrasının (h) bendi “11.06.2012 tarihli ve 2012/3842 sayılı Ulusal Siber Güvenlik Çalışmalarının Yürütülmesi, Yönetilmesi ve Koordinasyonuna ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı” ve “Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013- 2014 Eylem Planı” ve “Tebliğ”ine göre kurum içerisinde Siber Olaylara Müdahale Ekibi(SOME) kurulması, eğitilmesi ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi(USOM) ile işbirliği içerisinde faaliyet gösterilmesi, siber güvenlik alanına giren her konuda, kurumsal bilinç oluşumuna katkı sağlamak, müdürlükler, birimler ve personellere ilgili alanlarda
danışmanlık hizmeti vermek, kurum içerisinde faaliyet gösterecek nitelikli insan gücü
yetiştirilmesine katkı sağlamak, akademik araştırma ve çalışmalar yapmak.
Bu amaçlar doğrultusunda Siber Güvenlik Hizmet Birimi faaliyet alanları şunlardır:
- Siber güvenlik alanına giren her konuda araştırma, inceleme, izleme, geliştirme, uygulama yapmak ve çalıştığı konularda iletişim alt yapısı ve veri bankaları kurmak.
- Siber güvenlik alanındaki amaç ve görevlerini gerçekleştirebilmek için yurt içi ve yurt dışı kurum, araştırma ve eğitim kuruluşları ile işbirliği yapmak.
- Çalışmalarını daha ileri düzeye çıkarabilmek için ulusal/uluslararası seviyelerde sertifika programları, kurslar, seminerler, konferanslar, kongreler ve benzeri toplantılar tertip etmek ve bunlara iştirak etmek.
- Araştırma ve uygulama çalışmaları sonunda elde edilen bilimsel ve teknik bulguları ve verileri açıklayan, sorunlara çözüm önerileri getiren rapor, bülten, proje, kitap, makale, dergi ve benzeri yayınlarda bulunmak, kamuyu, kurum yöneticilerini ve personellerini
- Bu çalışmaların gerçekleştirilmesinde alanında uzman yerli ve yabancı kişilerden
yararlanmak.
- Kurum ile ilgili her türlü sanal platformun siber olay tehdidine karşı mevcut sistem alt yapısının güvenliğinin sağlanması ile sorumlu personellerin siber olaylara karşı uygulama biçimlerinin belirlenmesini sağlamak.
Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME)
Madde 12- Kurumsal SOME’lerin siber olay öncesi, siber olay esnası ve siber olay sonrasındaki temel görev ve sorumlulukları ile çalışma esasları aşağıdaki gibidir;
(1) Siber Olay Öncesi
Kurumda bir siber olayın yaşanmadığı veya gerçekleşmediği durumlarda Kurumsal SOME’ler, kurum içi farkındalık çalışmalarının gerçekleştirilmesi, kurumsal bilişim sistemleri sızma testlerinin yapılması/yaptırılması ve kayıtların düzenli olarak incelenmesi çalışmalarını yaparlar.
- Kurum içi farkındalık çalışmalarının gerçekleştirilmesi,
- Kurumsal bilişim sistemleri güvenlik testlerinin yapılması / yaptırılması sürecinin
yönetilmesi,
- İz kayıtlarının merkezi olarak yönetilmesi,
- Ulusal Siber Güvenlik Tatbikat’larına katılım sağlanması,
- USOM ile iletişimin koordine
- edilmesi, sürdürülmesi,
- Güvenlik ürünlerinin (saldırı tespit sistemi, güvenlik duvarı vs) belirlenmesi sürecinde Bilgi İşlem Müdürlüğü’ne destek verilmesi,
- Güvenlik ürünlerinin uygulama seviyesi işletimi ile ilgili politikaları Bilgi Güvenliği Ekibi ve Bilgi İşlem Müdürlüğü ile birlikte belirlenmesine destek verilmesi,
(2) Siber Olay Esnası
Kurumda herhangi bir siber olayın gerçekleştiği durumlarda, Kurumsal SOME’ler “5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 5 inci Maddesi 1 inci fıkrasının (h) bendi”, “11.06.2012 tarihli ve 2012/3842 sayılı Ulusal Siber Güvenlik Çalışmalarının Yürütülmesi, Yönetilmesi ve Koordinasyonuna İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı” ,“Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013- 2014 Eylem Planı” ve “Tebliğ”e dayanılarak hazırlanmış olan Kurumsal Some Rehberi Şekil 5’de yer alan akış diyagramına göre görevlerini icra ederler. Şekilde Kurumsal SOME’lerin olay müdahale esnasında bilgi işlem birimi, internet servis sağlayıcı, Sektörel SOME, USOM, hukuk müşavirliği, savcılık, kolluk kuvveti ve basın müşavirliği ile birlikte gerçekleştirebileceği işlemler açıkça belirtilmiştir.
Kurumsal SOME olay müdahale esnasında bilişim sistemlerine yetkisiz erişim yapılmaması için gerekli tedbirleri alır, aldırır.
Siber olay müdahale akışı içinde suç unsuruna rastlanması halinde savcılık, kolluk makamı vb. makamların haberdar edilmesi süreçlerini takip eder.
(3) Siber Olay Sonrası
Kurumda bir siber olay gerçekleştikten ve olaya müdahale edildikten sonra Kurumsal
SOME’ler aşağıdaki görevleri icra ederler:
- Zaman geçirmeden olaya neden olan açıklık belirlenir ve çıkarılan dersler kayıt altına alınır.
- Kurumsal SOME, siber olay ile ilgili bilgileri USOM tarafından belirlenen kriterlere uygun
şekilde USOM’a ve varsa bağlı olduğu Sektörel SOME’ye gönderir ve kayıt altına alır.
- Olayla ilgili olarak gerçekleştirilebilecek düzeltici/önleyici faaliyetlere ilişkin öneriler
kurum yönetimine arz edilir.
- Yaşanan siber olayların türleri, miktarları ve maliyetleri ölçülüp
- Yaşanan siber olaya ilişkin iş ve işlemlerin detaylı bir şekilde anlatıldığı siber olay müdahale raporu hazırlanır, üst yönetim, USOM ve varsa bağlı olduğu Sektörel SOME’ye
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) Ekipleri
Madde 13- Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) Politikalarının amacı; Kurum çalışanlarının, sistemlerinin, bilgi ve varlıklarının; gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik bakımından yapılması, uyulması gereken iş kurallarını hedeflemek ve bu hedefler kapsamında iş sürekliliğini sağlamaktır.
Kurum BGYS politikalarının oluşturulmasından 21.08.2017 yayın tarihli ve KYS.10.GT.09 Nolu doküman ile görev tanımları belirlenmiş olan kurum Bilgi Güvenliği Ekibi sorumludur.
Kurum BGYS politikalarının, gözden geçirilmesi ve güncellenmesinden 21.08.2017 yayın tarihli ve KYS.10.GT.08 Nolu doküman ile görev tanımları belirlenmiş olan kurum Bilgi Güvenliği Kurulu sorumludur.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Uygulama ve Yaptırım
Madde 11- (1) Belediye kullanıcılarına sunulan bilişim kaynaklarının Yönetmeliğin Dayanaklar (Madde3) kapsamında bulunan kanun, yönetmelik, genelgeler ile yönetmelikte belirtilen hususlar doğrultusunda kullanımını sağlamak ve yasal gereklilikleri yerine getirmek amacıyla kullanıcıların internet ve ağ kullanımları izlenir ve kayıt altına alınır.
- Bu Yönetmeliğin tüm kullanıcılara duyurulması birim amirlerinin sorumluluğundadır. Kullanıcılar ayrıca Yönetmeliğin ilgili olduğu Kanun, Yönetmelik ve Genelgelere aykırı
- Yürürlükte olan mevzuatlar çerçevesinde mevcut ceza hükümleri saklı kalmak üzere,
Belediye Bilgi İşlem Sistemlerinin bu yönetmeliğe ve dayanakları Madde3 ile belirlenmiş kanun, yönetmelik ve genelgelere aykırı biçimde kullanılması durumunda, Belediye Başkanı onayı ile Bilgi İşlem Müdürünün kullanımın yoğunluğuna, kaynaklara veya kişi ya da kurumlara verilen zararın büyüklüğüne göre sorumlu olanların sözlü/yazılı olarak uyarılması, ağ bağlantısını süreli veya süresiz olarak kesme, kullanıcı hesabını dondurma, Belediye içi idari soruşturmanın başlatılması için gerekli girişimlerde bulunma ya da Türkiye Cumhuriyeti yasaları doğrultusunda adli mekanizmaları harekete geçirme işlemlerinden bir veya bir kaçına başvurabilir.
- Kurumun hizmetleri dışında kullanılan ve kurumu maddi/manevi zarara uğratacak işlemler tespit edildiğinde, üst yönetim bilgisinde, Bilgi İşlem Müdürü talimatıyla bahsi geçen bilgisayarlar incelenmek üzere alınır. Teknik personeller, gerekli incelemeleri yaparak, işlem ve sonuçları tutanak raporu ile imza altına alınır. Madde 43 ile belirtilmiş yasal süreçler başlatılır.
- Tüm donanımlar Taşınır Mal Yönetmeliği gereği kullanıcılara
Yürürlük
Madde 12- (1) Bu Yönetmelik Görele Belediye Meclisince kabul edildikten sonra yayımı
tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
- Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte yürürlükte olan Bilgi İşlem Müdürlüğü Çalışma Esasları Hakkında Yönerge yürürlükten kalkmış olur.
- Bu yönetmelikte yer almayan hususlarda yürürlükteki ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürütme
Madde 13- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.
GÖRELE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ
GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı; Görele Belediyesi İtfaiye teşkilatının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını, İtfaiye Memurlarının niteliklerini görevde yükselme ve mesleki eğitimlerini, kıyafetlerini, kullanacakları araç, teçhizat ve malzeme ile denetim usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Bu yönetmelik Görele Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünü kapsar.
Dayanak
MADDE 3- Bu yönetmelik 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 52.nci maddesi 21.10.2006 tarih ve 26326 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İçişleri Bakanlığı Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 48. maddesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili yasalara dayanılarak yönetmeliğin esas ve usullerine uygun olarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- Bu yönetmeliğin uygulanmasında;
- Belediye: Görele Belediyesini
- Başkanlık: Görele Belediye Başkanlığını
- Meclis: Görele Belediye Meclisini
- İtfaiye: Görele İtfaiye Müdürlüğünü
- Personel: Görele Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Personelini
- Müdür: Görele Belediyesi İtfaiye Müdürü’nü ifade
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat Yapısı
MADDE 5- Görele Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü, 22.05.2016 tarih ve 29719 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Belediye ve Bağlı kuruluşları ile Mahalli İdareler birlikleri norm kadro ilke ve standartlarına dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğe göre Görele Belediye Meclisinin 02.09.2016 tarih ve 61 numaralı kararıyla kurulmuştur.
5.1- Birimlerin kurulmasında; beldenin nüfusu, fiziki ve coğrafi yapısı, yangın ve diğer afetlere hassasiyeti ile gelişme potansiyeli dikkate alınır. Belediye Zabıta Memurları ve Belediye şoförleri, itfaiye personeline, hiçbir karşılık ve talimat beklemeksizin yardımcı olurlar.
5.2- Görele Belediye İtfaiye Müdürlüğü Personel Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslara göre; İtfaiye Müdürü, İtfaiye Amiri, İtfaiye Çavuşu ve İtfaiye Eri kadrolarından oluşmaktadır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluk
İtfaiye Müdürlüğü Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 6- İtfaiye müdürlüğünün görev, yetki ve sorumlulukları;
6.1- Yangınlara müdahale etmek ve söndürmek.
6.2- Her türlü kaza, çökme, patlama, mahsur kalma ve benzeri durumlarda teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmek ve ilk yardım hizmetlerini yürütmek, arazide su üstü ve su altında her türlü arama ve kurtarma çalışmalarını yapmak.
6.3- Su baskınlarına müdahale etmek.
6.4- Doğal afetler ve olağanüstü durumlarda kurtarma çalışmalarına katılmak.
6.5- 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ile verilen görevleri yapmak.
6.6- 5/6/1964 tarihli ve 6/3150 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sivil Savunma ile ilgili Şahsi Mükellefiyet, Tahliye ve Seyrekleştirme, Planlama ve Diğer Hizmetler Tüzüğü gereğince kurulan itfaiye servisi mükelleflerini eğitmek, nükleer, biyolojik, kimyasal (NBC) maddeleri ile kirlenmelerde arıtma işlemlerine yardımcı olmak.
6.7- Halkı, kurum ve kuruluşları İtfaiye hizmetleri ile ilgili olarak bilgilendirmek alınacak önlemler konusunda eğitmek ve bu konuda tatbikatlar yapmak.
6.8- Kamu ve özel kuruluşlara ait İtfaiye birimleri ile gönüllü itfaiye personelinin eğitim ve yetiştirilmesine yardım etmek ve gerektiğinde bu birimlerle iş birliği yapmak.
6.9- Kamu ve özel kuruluşlara ait itfaiye birimleri ile gönüllü itfaiye personelinin eğitim ve yetiştirilmesine yardım etmek; bunların bina, araç-gereç ve donanımlarının itfaiye standartlarına uygunluğunu denetlemek ve bu birimlere yangın yeterlilik belgesi vermek ve gerektiğinde bu birimlerle işbirliği yapmak.
6.10- Belediye sınırları içerisindeki bacaları temizlettirmek ve yangına karşı önlemlerini
denetlemek.
6.11- Talep edilmesi halinde orman yangınlarına katılmak.
6.12- İmar planlarına göre parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı madde depolarının yerini tespit etmek.
6.13- İşyeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşlarını yangına karşı önlemler yönünden denetlemek, bu konuda mevzuatın ön gördüğü izin ve ruhsatları vermek.
6.14- Belediye Başkanının vereceği diğer görevleri yapmak.
6.15- İtfaiyenin temel görevleri: yangın, sanayi kazaları, deprem ve diğer doğal afetlerdir.
6.16- Susuz mahallelere istenildiğinde su dağıtmak.
6.17- Belediye sınırları içinde bacaları belediye meclisince tespit edilecek ücret karşılığında
temizlemek veya temizlettirmek ve bacaları yangına karşı önlemler yönünden denetlemek.
6.18- İtfaiye merdiveni ile hizmet götürmek.
İtfaiye Müdürünün Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 7- İtfaiye müdürünün görev, yetki ve sorumlulukları;
7.1- İtfaiye teşkilatında birim amiri olan; İtfaiye Müdürü, İtfaiye Amiri, İtfaiye Çavuşu Belediye Başkanına bağlı olarak çalışır, teşkilatın en yetkili amiridir.
7.2- İtfaiye hizmetleri ile itfaiye destek hizmetlerini bir bütün olarak itfaiye stratejileri doğrultusunda planlamak, yönlendirmek, koordine etmek ve denetleyerek hizmetin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.
7.3- Personelin hizmet içi eğitimini yaptırmak, hizmet verimliliklerini ve mesleki bilgilerini geliştirmek.
7.4- Görevde yükselme sınav kurulu üyeliği yapmak.
7.5- Motorlu araçlar dahil tüm malzeme ve teçhizatın ikmal, bakım ve onarımını yaptırmak;
Hizmete hazır durumda tutmak, teknolojik gelişmelere uygun olarak yenilenmesini sağlamak.
7.6- Belediye Başkanının izniyle itfaiye hizmetleri konusunda kamuoyunu bilgilendirmek.
7.7- Yangına ve su kaynaklarına ulaşım genel planı yapmak ve 1/25.000’lik şehir haritası üzerine işlemek.
7.8- Günlük, aylık ve yıllık istatistiklerin tutulmasını sağlamak, değerlendirmek ve ilgili kuruluşlara göndermek.
7.9- İlgili mevzuat ve standartlara uygun olarak yangın hidrantlarının konulacağı yerleri belirleyerek ilgili kuruluşlara bildirmek ve çalışır durumda olmalarını sağlamak.
7.10- İtfaiyenin su alabileceği açık havuz ve su depoları yapılmasını sağlamak.
7.11- Kamu ve özel kurumlara ait itfaiye kuruluşlarını denetlemek ve işbirliğini sağlamak, talep üzerine eğitimlerini vermek ve gerektiğinde yardıma çağırmak.
7.12- Halkı, kurum ve kuruluşları yangından korunma ve yangınla mücadele konularında
bilgilendirmek.
7.13- Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikle verilen görevleri yerine getirmek. 7.14- Yangın İhbar Formunun doldurulmasını sağlamak.
7.15- Yangın Raporunun düzenlenmesini sağlamak,
7.16- Belediye başkanının vereceği diğer görevleri yerine getirmek.
İtfaiye Müdürlüğü Personeli Görev Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 8- İtfaiye personelinin görev, yetki ve sorumlulukları;
8.1- İtfaiye Amiri: İtfaiye teşkilatında hiyerarşik olarak yer alan herkes birim amiri tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Bu kişiler kendilerine verilen görevlerin eksiksiz olarak yapılmasından birinci derecede sorumlu olmakla beraber ayrıca personelin disiplin ve düzeninden, tesis, araç ve gereçlerin temizliği, korunması ve göreve hazır durumda tutulmasından belediye başkanına karşı sorumludurlar.
8.2- İtfaiye Çavuşu: Birim amiri konumunda olmayan itfaiye çavuşları itfaiye amirine bağlı olarak görev yapar. Kendisine bağlı yangın personeli arasında iş bölümü yapar. Üst amirlerin bulunmadığı olayları sevk ve idare eder.
8.3- İtfaiye Eri: İtfaiye Çavuşuna bağlıdır. İtfaiye Çavuşu olmadığı durumlarda, itfaiye müdürüne bağlı olarak çalışır. Yangın söndürme, araç kullanma ve arama-kurtarma, çalışmalarını yerine getirir; itfaiye hizmet binası ve müştemilatının güvenliğini, temizliğini, araç-gereç ve teçhizatın bakım ve onarımı ile haberleşme ve yazışma gibi yürütülmesi gereken diğer iş ve işlemleri yapar. Sorumlu olduğu araç ve gereçleri hizmete hazır tutar.
8.4- Diğer Personel: İtfaiye teşkilatında, hizmetlerin yürütülmesine yardımcı ve destek olmak üzere norm kadroya uygun olarak, itfaiye yangın personeli dışında personel çalıştırılabilir.
8.5- Zabıta Memuru: Belediye Başkanına bağlı olarak çalışır. Personel yetersizliği nedeniyle
zorunlu hallerde kendi asli görevleri dışında;
- Yangın söndürme çalışmalarında ihtiyaç duyulduğunda itfaiye personeline yardımcı olmak ve
söndürme çalışmalarına katılmak,
- Yangın ve afet alanındaki güvenliği ve düzeni sağlamak yapmak,
- Belediye Başkanı tarafından verilen görevleri yapmak,
- Yangın ve afet anında, işbirliğini sağlamak, yangın mahalline geldiklerinde emri altındaki
personeli sevk ve idare etmek,
- Kullanımında bulunan ve kendilerine tahsis edilen araç ve gereçleri göreve hazır durumda
bulundurmak.
8.6- Santral Memuru : Belediye Başkanı ve daire müdürlerine bağlı olarak çalışır. Telefonla alacağı yangın ve haberleri (İHBAR), haber veren kişiyi belirlemek, telefon numarasını, olayın niteliğini, yerin açık adresini düzgün şekilde almak, acilen ilgilileri yangından haberdar etmek, yangın personeline olay yerine çıkış yaptırmak. Yangın ekibinin çıkışından sonra; Elektrik Arızaya, Emniyet ve doğalgaz ihbar ve ilgili birimlere bilgi vererek yangın yerine hareketlerini sağlamak, bağlı bulunduğu müdür ve amirleri olaydan haberdar etmek. Kendisine verilen görevleri yapmak, yanlış, eksik veya yapmamaktan Belediye Başkanı ve diğer daire amirlerine karşı sorumludur.
8.7- Şoför: Belediye Başkanı ve daire amirlerine bağlı olarak çalışır. Araçların hizmete hazır bulundurulmasından ve arızasız olarak yangın ve afetlere karşı hazır bulundurulmasından sorumludur. Kendisine verilen görevleri yapmamaktan, geç, eksik ve yanlış yapmaktan Belediye Başkanı ve amirlerine karşı sorumludur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
İşbirliği ve Koordinasyon Müdürlüğün Birimleri Arasındaki İşbirliği
MADDE: 9- İtfaiye Müdürlüğü ile diğer Müdürlükler arasındaki koordinasyon Müdür tarafından
sağlanır.
Diğer Müdürlük, Kurum ve Kuruluşlarla Koordinasyon
MADDE:10- İtfaiye Müdürlüğü, Valilik ve tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerle yapacağı yazışmalarını, Memur, Amir ve Müdürün parafı ile Belediye Başkanı ve/veya ilgili Başkan Yardımcısı imzası ile yürütülür.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 11- İş bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki ilgili kanun, yönetmelik ve mevzuat hükümlerine uyulur.
Yürürlük
MADDE 12- Bu Yönetmelik hükümleri Görele Belediye Meclisinin kabulü tarihinde yürürlüğe
girer.
Yürütme
MADDE 13- Bu Yönetmelik hükümlerini Görele Belediye Başkanı yürütür.
T.C.
GÖRELE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MUHTARLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
Madde 1) Bu yönetmeliğin amacı, İçişleri Bakanlığı’nın 2015/8 Sayılı Genelgesi esas alınarak kurulmuş olan Muhtarlık İşleri Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2) Bu Yönetmelik, Muhtarlık İşleri Müdürlüğündeki personelin görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Dayanak
Madde 3) Bu yönetmelik; Anayasa’nın 124. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu 15/b maddesine ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine istinaden hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4) Bu yönetmelikte adı geçen tanımlar aşağıdadır.
- Belediye: Görele Belediyesi
- Başkanlık: Görele Belediye Başkanlığı
- Başkan Yardımcısı: Muhtarlık İşleri Müdürlüğünün sevk ve idaresinden sorumlu başkan yardımcısı.
- Müdürlük: Muhtarlık İşleri Müdürlüğü
- Müdür: Muhtarlık İşleri Müdürü
- Yönetmelik: Muhtarlık İşleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği
- MBS: Muhtar Bilgi Sistemi
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş ve Teşkilat
Kuruluş
Madde 5) 5393 sayılı Belediye Kanununun 48.inci ve 49.uncu maddeleri ile 22.04.2006 tarih ve 26147 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik esasları çerçevesinde Belediye Meclisinin kararı ile kurulmuş idari yürütme organıdır.
Teşkilat
Madde 6) Muhtarlık İşleri Müdürlüğünün teşkilat şeması aşağıdaki gibidir.
- Başkan Yardımcısı
- Müdür
- Memurlar
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluk
Başkan Yardımcısının Görevleri
Madde 7) Muhtarlık İşleri Müdürlüğünden sorumlu olan başkan yardımcısı, müdürlüğün işleyişini, sevk ve idaresini sağlamakla; başkanın bulunmadığı ortam ve durumlarda başkanlık makamını temsil etmekle ve başkanlık makamına karşı müdürlüğü temsil etmekte sorumludur. Bu bağlamda başkan yardımcısı;
- Müdürlüğün işleyişini kontrol eder,
- Gördüğü hususlar hakkında müdürlüğü koordine eder ve yönlendirir.
- Belediye başkanı ve müdürlük ile birlikte toplantılara iştirak
- Müdürlüğün yazışmalarını imza
- MBS’nin gecikmeye mahal verilmeksizin işletilmesi ile alakalı denetimleri
- Başkanlık tarafından kendisine verilen diğer görevleri yerine
Müdürlüğün Görevleri
Madde 8) Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığının 2015/8 Sayılı Genelgesinde belirtilen iş ve işlemlerin tamamının etkin ve verimli bir şekilde yapılmasından sorumludur.
- İçişleri Bakanlığı tarafından muhtar.gov.tr üzerinden oluşturulan MBS aracılığıyla belediyemize iletilen talep, şikayet, öneri ve isteklerin mevzuatta belirtilen sürelerde karşılanmasını ve sonuçlandırılmasını sağlamak.
- MBS haricinde muhtarlıklardan gelen (bizzat, telefonla, maille, dilekçe ile vb) her türlü talebin uygun
birime ve uygun kişilere yönlendirilmesini sağlamak ve sonuçlarını takip etmek.
- MBS üzerinden veya başka yollarla muhtarlardan gelen tüm talep, şikayet, öneri ve isteklerle ilgili istatistiki kayıtları tutmak, raporlamak ve başkanlığa sunmak.
- Yılın belirli zamanlarında Muhtarlarla “istişare toplantıları” düzenlemek ve mahalle bazlı hizmetlerin
değerlendirmesini yapmak.
- Belediye müdürlükleri tarafından yapılan tüm hizmetlerin mahalle bazlı raporlanmasını sağlamak. İlgili müdürlüklerde mahalle bazlı raporlama ve arşiv oluşturulmasını sağlamak.
- Belediyede üretilen tüm hizmetlerle ilgili mahalle bazlı raporlar hazırlayarak Başkanlık makamına
sunmak.
Müdürün Görev, Yetki ve Sorumluluğu
Madde 9) Muhtarlık İşleri Müdürü, başkanlık ve/veya başkan yardımcılığı tarafından kendisine verilen görevleri, 5393 sayılı Belediye kanunu ve ilgili sair mevzuatlar çerçevesinde yapmakla yetkili ve sorumludur.
- Müdürlüğü, başkanlık ve sorumlu başkan yardımcılığına karşı temsil
- Sorumlu başkan yardımcısı ile birlikte Müdürlükle ilgili tüm işleri koordine eder; Etkili ve verimli bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlar. Başkan yardımcısına işler hakkında bilgi verir.
- Muhtarlık İşleri Müdürlüğünün Tahakkuk Amiri ve harcama
- Müdürlüğü ve diğer müdürlükler arasında koordinasyonu sağlar.
- Müdürlüğün hedefleri, iş kapasitesi ve faaliyet alanlarını dikkate alarak günlük, aylık ve yıllık çalışma planlarını hazırlar, uygulanmasını sağlar. Yıllık performans planını ve buna bağlı olarak yıllık bütçesini yapar; Performans Hedefleri ve Bütçesine göre bir yıl boyunca kullandığı kaynakları ve yaptığı faaliyetleri gösteren yılsonu faaliyet raporunu hazırlayıp başkanlığa sunar.
- Vatandaşa yönelik hizmetlerle ilgili “hizmet standartları” belirleyerek daha hızlı ve etkin hizmet vermek için tedbirler alır, süreç iyileştirmesi yapar.
- Faaliyet alanıyla ilgili vatandaş memnuniyeti ölçümleri
- Müdürlüğünde Kamu İç Kontrol Sisteminin ve Kalite Yönetim Sisteminin kurulmasından birinci
derecede sorumludur.
- Müdürlüğün mevcut dosya, evrak ve diğer bilgilerinin Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünce belirlenen “Standart Dosya Planı” formatına uygun olarak düzenlenmesini ve arşivlenmesini sağlar. Bu konuda Yazı İşleri Müdürlüğü ile koordineli çalışır.
- Tüm dosya, evrak ve bilgiler için mevzuatın öngördüğü şekilde “Saklama Planı” oluşturur, süresi gelenlerin imha edilmesini sağlar.
- İş süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar
- Personelin eğitim ihtiyaçlarını belirleyerek, eğitim almalarını sağlar.
- Mesai saatlerinin etkin / verimli kullanılması ve birim personelinin uyum içinde çalışmasını sağlar.
- İş güvenliğini sağlar ve çalışma ortamını sürekli geliştirme çabası içinde
- Birim personelinin görev, yetki ve sorumluluklarını belirler, görevli personelin disiplin amiri olarak görev ve sorumluluklarını yerine getirir.
- İçişleri Bakanlığı tarafından muhtar.gov.tr üzerinden oluşturulan MUHTAR BİLGİ SİSTEMİ’nin koordinasyonunu sağlar.
- MBS aracılığıyla belediyemize iletilen talep, şikayet, öneri ve isteklerin mevzuatta belirtilen sürelerde karşılanmasını ve sonuçlandırılmasını sağlar.
- Müdürlükler tarafından yapılacak geri dönüşlerin MBS talep, şikayet, öneri ve isteğinin tam karşılığı olup olmadığını sorgular, sonuçların etkinliğini denetler ve iyileştirilmesini sağlar.
- MBS haricinde muhtarlıklardan gelen (bizzat, telefonla, maille, dilekçe ile vb) her türlü talebin uygun
birime ve uygun kişilere yönlendirilmesini sağlar ve sonuçların uygunluğunu denetler.
- MBS üzerinden veya başka yollarla muhtarlardan gelen tüm talep, şikayet, öneri ve isteklerle ilgili istatistiki kayıtları tutar, raporlar ve başkanlığa sunar.
- Özellikle karşılanamayan taleplerle ilgili gerekçe raporları oluşturur.
- Yasalarla verilen her türlü ek görevi
Memurların Görev, yetki ve Sorumlulukları
Madde 10) Muhtarlık İşleri Müdürlüğünde görev yapan memurların görev, yetki ve sorumlulukları;
- Görevi gereği Müdür tarafından kendilerine verilen işleri yasalar ve yönetmelik esaslarına göre
- Müdürlüğe gelen telefonlara bakar, gerekli hallerde Müdürünü
- Müdürlükte “Standart Dosya Planı”nın eksiksiz ve mevzuata uygun yürütülmesini sağlar.
- Müdürüyle birlikte Birim Arşivi oluşturur, Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre mevcut dosyaların “Saklama Planı”nı oluşturur ve takibini yapar. Bu konuda Yazı İşleri Müdürlüğü ile koordineli çalışır.
- Müdürlüğe gelen-giden evrakların kayıtlarını tutar, yazışmaları hazırlar.
- Müdürün talimatıyla satın alım taleplerini açar ve satın alım sonuçlanana kadar süreci takip
- Müdürlükteki demirbaş malzemelerinin kayıtlarını
- Müdürlük personeli, Müdür ve müdürün yetkili kıldığı kişiler tarafından verilen diğer işleri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görev ve Hizmetlerin İcrası
Madde 11) Muhtarlık İşleri Müdürlüğünde iş ve işlemler, müdürlük tarafından düzenlenen plan dahilinde yürütülür. Müdürlükte görevli tüm personel, kendilerine verilen görevleri yasa ve yönetmelikler doğrultusunda gereken özen ve süratle yapmak zorundadır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İşbirliği ve koordinasyon
Madde 12) Muhtarlık İşleri Müdürlüğü içerisinde ya da diğer müdürlükler arasında işbirliğinin sağlanması başkan yardımcısının ve müdürün sorumluluğundadır.
- Müdürlüğe gelen tüm evraklar toplanıp konularına göre dosyalandıktan sonra müdüre
- Müdür, evrakları gereği için ilgili personele tevzi
- Bu Yönetmelikte adı geçen görevlilerin ölüm hariç her hangi bir nedenle görevlerinden ayrılmaları durumunda görevleri gereği yanlarında bulunan her türlü dosya, yazı ve belgeler ile zimmeti altında bulunan eşyaları bir çizelgeye bağlı olarak yeni görevliye devir teslimini yapmaları Devir- teslim yapılmadan görevden ayrılma işlemleri yapılmaz.
- Çalışanın ölümü halinde, kendisine verilen yazı, belge ve diğer eşyalar birim amirinin hazırlayacağı
bir tutanakla yeni görevliye teslim edilir.
- Müdürlükler arası yazışmalar Müdürün imzası ile yürütülür.
- Müdürlüğün, Belediye dışı özel ve tüzel kişiler, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Kamu Kurum ve Kuruluşları ve diğer şahıslarla ilgili gerekli görülen yazışmalar; Müdür ve Başkan Yardımcısının parafı Belediye Başkanının veya yetki verdiği Başkan Yardımcısının imzası ile yürütülür.
ALTINCI BÖLÜM
Evrak ve Arşivleme, Denetim
Gelen-Giden Evrak İşlemleri
Madde 13) Muhtarlık İşleri Müdürlüğünün evrak işlemleri e-belediye bilgi sistemi ve MBS üzerinden ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülür.
- Müdürlüğe gelen evrak müdür tarafından e-belediye evrak yönetim sistemi üzerinden ilgili personele
havale edilir. Personel evrakın gereğini zamanında ve noksansız yapmakla yükümlüdür.
- Gelen ve giden evraklar ilgili kayıtlar elektronik ortamda yapılır.
Arşivleme ve Dosyalama
Madde 14) Müdürlük tarafından yapılan tüm yazışmaların birer paraflı nüshası konusuna göre Standart Dosya Planı’na uygun olarak muhafaza edilir. Müdürlükte üretilen ve müdürlüğe gelen tüm evrak ve belgeler Standart Dosya Planı’na göre sınıflandırılır ve dosyalama yapılır. İşlemi biten evraklar “Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik”e uygun olarak arşive kaldırılır.
Denetim
Madde 15) Müdürlük iş ve işlemleri, her an denetime hazır bulundurulur. Başkan ya da sorumlu başkan yardımcısı, müdürlüğü her zaman denetleme yetkisine sahiptir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Haller
Madde 16) Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 5393 sayılı Belediye Kanunu başta olmak üzere
ilgili sair tüm kanun hükümleri geçerlidir.
Yürürlük
Madde 17) Bu yönetmelik, belediye meclisinin onayını müteakip yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde18) Bu yönetmeliği belediye başkanlığı yürütür.
T.C
GÖRELE BELEDİYE BAŞKANLIĞI
BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
AMAÇ VE KAPSAM:
MADDE-1:
Bu Yönetmelik Görele Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün görev, yetki ve
sorumlulukları alanları ile ilgili çalışma esaslarını belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.
KURULUŞ VE HUKUKİ DAYANAK:
MADDE–2:
Bu yönetmelik 5393 sayılı sayılı Belediye Kanunu ve ilgili diğer mevzuata dayanılarak hazırlanmıştır.
MÜDÜRLÜĞÜN TANIMI:
MADDE–3:
Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü 5393 Sayılı Belediye Kanununun öngördüğü maddeler gereğince sınırları içerisinde kent halkı ile Belediye yönetimi arasında sağlıklı bir iletişim ve diyalog kurulmasına yardımcı olmak ve işlevin özü belediye çalışmalarıyla ilgili olarak ilçede yaşayan halka bilgiler aktarmak ve halkının, belediye çalışmalarına ilişkin düşünce ve yakınmalarına yanıt vermek, amacın gerçekleşmesi için kitle iletişim araçlarından önemli ölçüde yararlanmaktır.
MÜDÜRLÜĞÜN ÇALIŞMASI İLE İLGİLİ MEVZUAT VE TANIMLAR:
Tanımlar
MADDE–4 :
Bu Yönetmelikte geçen;
- Başkanlık : Görele Belediye Başkanlığını,
- Müdürlük : Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünü,
- Müdür : Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürünü,
- Personel : Müdürlüğe bağlı çalışanların tümünü ifade
İKİNCİ BÖLÜM
GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR
Müdürlüğün Görevleri:
MADDE–5 :
Görele Belediye Başkanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tüm çalışmalarında;
- Karar alma, uygulama ve eylemlerde şeffaflık,
- Hizmetlerin temin ve sunumunda yerindelik ve ihtiyaca uygunluk,
- Kurum içi yönetimde ve ili ilgilendiren kararlarda katılımcılık, ç) Uygulamalarda adalet ve hizmette eşitlik,
- Belediye kaynaklarının kullanımında etkinlik ve verimlilik,
- Hizmetlerde geçici çözümler ve anlık kararlar yerine sürdürülebilirlik, temel ilkeleri esas alır.
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün bugünkü kuruluşu, görev konularının çeşitlerine dayanmaktadır. Müdürlüğün amaç, görevler ve ilişkileri bakımından hem planlayıcı hem de uygulayıcı yönleri vardır. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne görev veren yürürlükteki yasalara göre, Müdürlüğün iki yönlü bir niteliği olduğu görülmektedir. Müdürlük kendi görev konularında araştırıcı, planlayıcı, izleyici, değerlendirici, denetleyici ve yol gösterici bir örgüt niteliğinde çalışmaktadır. Müdürlük, yine kendi konularında bizzat uygulama da yapmaktadır. Buna göre belirtilen amaçların değerlendirilmesinde, ana görevlerinin yerine getirilmesinde ve iş ilişkilerinin gözetilmesinde Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün bu iki yönlü niteliği üzerinde önemle durulmalıdır.
- Kitle iletişim araçlarında yer alan, Belediyemiz hizmet faaliyetlerini ilgilendiren konulardaki
haberlerin takibini ve tespitini yapmak,
- Belediye sınırları içinde kent halkının yönetime katılımını sağlamak, halkın inisiyatifini arttırmak, yerel yönetimler ve yerel demokrasiyi güçlendirerek, sorunların çözümünü sağlamaktan,
- Halkla ilişkilerle ilgili konularda gerçek ve tüzel kişiler nezdinde olumlu bir kurum imajı ve kurumsal
temelde sağlıklı bir halkla ilişkiler ortamı oluşturmak üzere faaliyetler yürütmekten,
- Çalışmaların halka duyurulması, halkın yönetime karşı olumlu hisler beslemesinin sağlanmasından, halkın da yönetim hakkındaki, düşüncelerinin, yönetimden beklentilerinin alınması amaçlı çalışmaları yürütmekten,
- Başkanlık emirleri doğrultusunda gerektiği zamanlarda basın toplantıları düzenlemek ve Başkanlığımızın faaliyetleri ile ilgili basın bildiri ve bültenleri hazırlamak, konuyla ilgili fotoğraf ve görüntüleri medya organlarına dağıtmak
- Başkanlığımız ünitelerinin hizmetlerini yürütmelerine yardımcı olabilecek Belediyecilik konusundaki, yeni gelişme ve uygulamalardan ilgili birimleri haberdar etmek.
- Kurumun faaliyet alanına giren gelişmeleri takip etmekten, çalışmaları hakkında amirini yazılı ve
sözlü sistematik olarak bilgilendirmekten,
- Tanıtım ve halkla ilişkiler konularında, kurum dışındaki özel ve tüzel kişilerle ilişkilerde iletişim bakımından dikkate alınacak hususlarda, Belediye’nin imajını istenilen şekilde güçlendirilmesi vb. konularda kurum menfaatini gözetme yönündeki görüşlerini belirtmekten,
- Kendi Müdürlük alanıyla ilgili işleri yerine getirmekten,
- İlimizde yaşayan halkın ihtiyaçlarını ve hizmetlerimiz ile ilgili görüşlerini tespit etmek üzere anket
ve benzeri çalışmaları yapmak
- Halkı bilinçlendirici broşür, bülten, dergi, Gazete, Belediye web sayfası, çalışmalarını içerik
açısından yürütmekten,
- Vatandaşlardan gelen şikâyet, teklif konulan en kısa zamanda Belediye’nin diğer birimleri ile
çözüme kavuşturup ilgililerine bilgi verilmesini sağlamaktan,
- Belediye Başkanlığına bağlı diğer müdürlükler tarafından yapılan çalışmaların tanıtımını
yapmaktan,
- Belediye Başkanının katılacağı halkı bilgilendirici çalışmaları koordine etmekten,
- Özel günler ile ilgili davetiye hazırlanması ve ilgili yerlere dağıtılmasını sağlamaktan,
- Müdürlüğümüzce yayınlanan her türden basılı malzemenin abone adreslerini ve dağıtım listelerini hazırlamak ve adreslerin bilgisayardan etiket halinde dökümünün alınmasını ve her türden dağıtım vasıtaları ile ilgili yerlere ulaşmanı sağlamaktan,
- Müdürlüğün yıllık faaliyet planını Başkanlığın stratejik hedeflerine göre hazırlar, faaliyet planına göre yıllık bütçesini Mali Hizmetler Müdürlüğü ile koordineli olarak hazırlar, Başkanlıkça belirlenmiş zamanda amirine vermekten,
- Görele açısından önemli günlerin kutlamaları ile ilgili düzenlemiş etkinlikleri müdürlüğü dahilinde
yardımcı olmaktan,
- Belediye Başkanlığı’nca verilecek brifing ve toplantıların organizasyonunda diğer müdürlükler ile
işbirliği içinde etkin görev almaktan ,
- Belediye’nin tüm tanıtım çalışmalarını yürütmekten, İlimizin kültürel zenginliklerini arttırıcı olarak düzenlenen (konferans, panel, sempozyum, belgesel, film vb. ) etkinliklerde BKM Salonunu hizmete hazır hale getirmekle,
- Basın-Yayın mensuplarının kamuoyunda etkinliği olan kişi ve kuruluşların Belediyemizle iyi ilişkilerinin geliştirilmesine ve muhafaza edilmesine yönelik çalışmalar yapmak, karşılıklı ziyaretlerde ve görüş alış verişinde bulunmakla,
- Kardeş Şehirlerle İlişkileri yürütmekten,
- Belediye Başkanı’nın ve/veya görevlendirdiği Başkan Yardımcısının gözetimi ve denetimi altında yukarda özetle belirtilen görevlerin yerine getirilmesi bağlamında, Başkanlık Makamı’nın vereceği diğer emirleri yerine getirmekle sorumludur.
İÇ BÜNYEDE GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLAR:
MADDE–6 :
BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRÜ
- Müdürün Görevleri:
- Birim yöneticilerinin ortak nitelikteki, yönetim görevlerini yerine
- Başbakanlık, ilgili Bakanlık, Valilik ve Görele Belediye Başkanlığınca gönderilen, genelge, bildiri,
prensip kararları ve talimatlar çerçevesinde yöneticilik görevlerini yerine getirmek.
- Müdürlük faaliyetlerini ilgilendiren mevzuatı takip
- Müdürlüğün işlevleri ile ilgili raporları hazırlamak.
- Müdürlüğün çalışma esaslarını gözden geçirmek, planlayıp programlamak, çalışmaların bu programlar uyarınca yürütülmesini sağlamak.
- İlgili Yönetmeliğe uygun olarak müdürlüğün taşınır kayıt ve kontrol yetkililerini belirlemek, taşınır işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak.
- Belediye Kanunu, Basın Yayın ve Telif Hakları Kanunu, politikaları, stratejileri ve programları ile ilgili olarak belediye üst yönetimine önerilerde bulunmak, onaylanmış hedefler ve planlar çerçevesinde Müdürlük faaliyetlerinin daha etkin bir düzeyde gerçekleşmesini sağlamak.
- Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün her düzeydeki personeline verimli çalışabilecekleri bir çalışma ortamını, uygun mekân, araç gereç ve donanımı sağlamak.
- Müdürlük hizmetleri ile ilgili mer-i mevzuat çerçevesinde hizmetlerin zamanında ve usulüne uygun
olarak yapılmasını sağlamak.
- Müdürlüğünün iş ve işlevlerindeki organizasyon ve koordinasyonu ve tüm işlemlerini usulüne
uygun olarak tam ve zamanında yapılmasını sağlamak.
- Müdürlüğünün çalışma ve stratejik planlarının faaliyet raporlarının performans değerlendirmesine esas olacak rapor ve istatikslerinin oluşturulması, süreç analizleri, uygulamaya ilişkin değerlendirme ve sonuçlar üretilerek uygulamaya geçirilmesi çalışmalarını yürütmek.
- Üst makamlarca verilecek diğer görevleri yerine
- Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürünün Yetkileri:
- Birimler arası faaliyetleri kontrol etmek
- Temasta bulunulan kurum ve kuruluşlarla ilişkileri yönetmek
- Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesindeki birimler arasında en iyi düzeyde bilgi alış verişlerini mümkün kılacak ilişkinin kurulmasına yardım etmek ve denetlenmesini sağlamak yetkisi.
- Müdürlük çalışmalarının sonuçlarını kontrol etmek ve değerlendirmek yetkisi
- Müdürlüğün işlevlerine ilişkin görevlerin Başkanlık Makamında uygun görülen programlar gereğince
yürütülmesi için karar verme, tedbirler alma ve uygulama yetkisi.
- Emrindeki personelin tüm özlük işlemlerinin yürütülmesini sağlamak.
- Emrinde çalışanlarla toplantı yapmak, bilgi, öneri ve istekleri değerlendirme
- Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünü, Başkanlıkça uygun görülen ilgili kurum ve kuruluşlara karşı temsil etmek yetkisi.
- Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürünün Sorumlulukları:
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ataması yapılır. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü; Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün emir ve komutasını yürütür. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün görev alanını teşkil eden işlerin zamanında yapılmasını, mevzuatlara uygun şekilde yönetilmesinden sorumlu olup, Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısına bağlı olarak görev yapar.
- Müdürlük Kadrosunun Gerektirdiği Genel Nitelikler:
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun ilgili hükümlerinde ön görülen nitelikler
e ) Personelin Görevleri:
Belirtilen temel görev, yetki ve sorumlulukları, yürürlükteki yönetmelik ve Belediye Başkanı’nın veya görevlendirdiği Başkan Yardımcısının onayıyla görev pozisyonları belirlenir.
Bu bağlamda istihdam edilenler belirtilen görevleri ifa ederler:
f ) Bilgi Edinme Hizmet Servisinde (CİMER) Görev ve Sorumlulukları
- Mevzuat hükümleri uyarınca, demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usuller çerçevesinde halkın istemlerine yanıt vermek.
- Belediye ile vatandaş arasında sağlıklı bilgi akışını doğrudan sağlayarak birim işlevini verimli bir
şekilde yerine getirmek.
- Başkanlık Makamının vereceği diğer emirleri yerine
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ÇALIŞMA ŞEKLİ VE İŞLEYİŞ
Görevin Alınması, Planlanması, Yürütülmesi :
MADDE–7 :
- Görevin Alınması
Müdürlüğün tüm elemanlarına verilen belgeler, dosyalar, işler zimmet defterine kaydedilerek tebliğ alan personel tarafından havale edilmek üzere müdüre verilir.
- Görevin Planlanması
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğündeki çalışmalar Müdür tarafından düzenlenen plan dahilinde yürütülür.
- Görevin Yürütülmesi
- Müdürlüğe gelen yazıların tamamı gelen evrak kayıt defterine kaydedilir, Müdür tarafından okunup
gereği yazılarak imzalanan evrak işleme konulur.
- Onay için hazırlanacak evrak, incelendikten sonra gerekli görülürse, ilgili birimlerden görüş alınarak, değerlendirilip ve onaya hazırlanır, görüşler gerekçeli ve açık olarak belirtilir.
- Valilik Makamı ve diğer Makamların Onayına tabi kararların, ivedi, süreli ve düzenli olarak yapılması gereken faaliyetlerin ve evrakların zamanında yapılması ve takibi görevlisince titizlikle yerine
- Mevcut mevzuat ve usul ve esaslar dikkate alınarak görevin iyi bir şekilde yürütülmesi temin
EVRAKLARLA İLGİLİ İŞLEMLER VE ARŞİVLEME
MADDE–8 :
- Gelen Evraka Yapılacak İşlem
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne gelen ve kalem tarafından alınan tüm belgeler ilgili deftere kaydedildikten sonra müdürlükçe ilgili görevlisine dağıtılmak üzere havale edilir.
- Evrak Üzerinde İşlem Yapılması
- Kendilerine evrak havale edilen diğer personel yapılması gereken işlemleri zamanında ve noksansız
yapmakla hükümlüdür.
- Giden Evraka Yapılacak İşlem
- Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünce cevaplandırılacak yazılar ilgili defterdeki kaydı kapatılmak üzere zimmetle ilgili Müdürlüklere teslim edilir.
- Belediye Merkez ve Daire Müdürlükleri, Şube Müdürleri ve Belediyeye bağlı kuruluşlara gönderilecek yazılar, posta veya zimmet mukabili ilgili müdürlük kalemine teslim edilir.
- Arşivleme ve Dosyalama
- Müdürlükten çıkan evrak veya dosyalı yazışmaların örnekleri ayrı ayrı klasörlerde saklanır.
- Müdürlükten çıkan dosyaların evrakların ve yazışmaların örneklerinin ilgili yerlerde saklanmasından, istendiğinde çıkarılmasından büro sorumlusu ve memur sorumludur.
- Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile ilgili mevzuatın gerektirdiği defter ve dosyalar düzenli olarak tutulur, muhafaza edilir; müdürlükte tutulan ve muhafazası gereken tüm evrak ve dosyalar arşiv memuru tarafından veya müdürün görevlendireceği personel ile diğer ilgilileri tarafından kurum arşiv yönetmeliği doğrultusunda müdürlük birim arşivinde muhafaza edilir, süresi dolanlar kurum arşivine
MADDE–9 :
- Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne bağlı bürolar arasında işbirliği Müdür tarafından sağlanır.
- Bir büroya bağlı olan personel arasındaki işbirliği büro sorumluları tarafından sağlanır.
- Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün tüm yazıları, kalemde toplanır, konularına göre dosyalandıktan sonra müdüre iletilir.
- Bu yönetmelikte adı geçen görevlilerin görevden ayrılma, emeklilik veya başka yerlere atanmaları halinde, görevlerinden ayrılabilmeleri için kendilerine verilmiş bulunan dosyaları, belgeleri, her türlü yazıları, yerlerine atanmış veya bu konuda amirlerce görevlendirilmiş olanlara, bunların o günkü durumunu açıkça belirten bir çizelge düzenleyerek teslim etmeleri, devir alanların ise bu dosyaları, belgeleri, her türlü yazıları inceleyerek bunların çizelgeyle gösterilen durumda olduğunu belirleyerek teslim almaları zorunlu ve gereklidir.
- Yukarıda adı geçen görevlilerin ölümü halinde, daha önce kendilerine verilmiş olan her türlü dosyalar, belgeler ve yazılar ilgili amir tarafından son durumları düzenlenerek tutanak ile belirtilerek yeni görevliye teslim edilir.
- Diğer Kuruluşlarla Koordinasyon
- Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün Valilik ve tüm Kamu Kurumu, kuruluşları ile özel tüzel kişilerle yapacağı yazışmalar Müdür ve Belediye Başkan Yardımcısı / Belediye Başkanının imzası ile yürütülür.
- Belediyenin ilgili daire ve müesseseleri Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün görevlerinin yürütülmesi ve koordinasyonun sağlanması için bu müdürlükçe kendilerinden istenen bilgi ve belgeyi zamanında müdürlüğe göndermek zorundadır.
- Diğer Kuruluşlarla Koordinasyon
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
MADDE–10 :
Yürürlük :
Bu yönetmelik Belediye Meclisinin onayından sonra ilan edilmesinden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme :
İş bu yönetmelik hükümleri Belediye Başkanı ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünce
yürütülür.